Breng de zuiderse zon in de keuken en in je leven. Dat kan met rosmarinus officinalis. Dit Provençaalse kruid, beter bekend rozemarijn, heeft namelijk de reputatie futloze mensen meer energie te geven. De Latijnse naam rosmarinus – van de woorden ros en marinus – betekent ‘dauw van de zee,’ officinalis betekent kruid voor de apotheker.

Rozemarijn is een aromatisch, struikachtig kruid dat in het oude Rome en Griekenland werd gezien als een heilige plant met vele magische eigenschappen. Volgens oude Griekse gebruiken heeft het een versterkende werking op het verstand en het geheugen. Daarom werd rozemarijn een symbool van nagedachtenis, liefde en vriendschap. Volgens deze traditie beschermt rozemarijn tegen het kwaad en doet het vriendschappen ontstaan.

Recent onderzoek heeft inderdaad aangetoond dat een van de werkzame stoffen in het kruid, carnosiczuur/AC, de hersenen kan beschermen tegen een beroerte en neurodegeneratie, zoals bij Alzheimer. Vandaag gebruikt men dit kruid voornamelijk als versterkend en stimulerend middel en is het aan te raden bij vermoeidheid en hoofdpijn.

Zowel inwendig (thee) als uitwendig (lotion en olie) kan je rozemarijn gebruiken om de bloedcirculatie te verbeteren. Bovendien stimuleert het de werking van de lever en gal. De spijsvertering verbetert en het vermindert winderigheid en kramp. Rozemarijnzalf of een warm bad met rozemarijn verzacht bovendien pijnlijke spieren, jicht en reuma-pijnen.

Psyche: zelfidentiteit – toewijding – lotsbestemming

Rozemarijn zuivert lichaam en geest en stimuleert een blijde en optimistische sfeer. Op trage, apathische, chaotisch denkende mensen en fysisch verzwakte en geestelijk uitgeputte mensen heeft rozemarijn een opwekkende en verwarmende werking.

Rozemarijn helpt je er weer boven op te komen wanneer je moe bent of in de put zit. Het maakt de geest helder en vrij van verwarring en twijfel. Ook stimuleert rozemarijn de gevoeligheid én het vergroot de creativiteit. Het kruid helpt je ook om grenzen trekken als anderen proberen hun normen en waarden aan je op te dringen.

Toepassingen

Door zijn versterkende werking op lever en gal helpt rozemarijn bij indigestie, maagpijn, dikke darm-ontsteking, winderigheid en kramp. Het bevordert de urinestroming en zorgt dat er minder vocht wordt vastgehouden, het stimuleert het hart, helpt het gezichtsvermogen te verbeteren en bevordert de bloedsomloop: dus ook bij erectiestoornissen helpt rozemarijn.

Verder normaliseert het een slechte bloedsomloop en lage bloeddruk door de versterkende werking op het hart. Het kruid is ook goed tegen verkoudheid en chronische bronchitis. Het stimuleert en versterkt de zenuwen en is geschikt voor alle nerveuze klachten. Ook helpt het tegen hoofdpijn en vermindert het menstruatiekrampen, spierpijn en reumatische pijnen. Het is verder een goede huidtonic dat de de hoofdhuid stimuleert en haargroei bevordert.

Een aftreksel van rozemarijn in wijn helpt ook bij verkoudheidsverschijnselen in hoofd en brein, draaierigheid en duizelingen, slaperigheid of sufheid, stemverlies en lusteloosheid.

Enkele weetjes

– Rozemarijn is een van de ingrediënten van de klassieke eau de cologne.

– Rozemarijn-bloemen in de linnenkast verdrijven motten. Door de was boven een rozemarijnstruik te laten drogen, trekt het motten verdrijvend aroma in je was.

– Kook gedurende 10 minuten een handvol rozemarijn takjes in een halve liter water om een antiseptische oplossing te krijgen voor in de badkamer.

– Rozemarijn is een natuurlijk anti-oxydant.

– Rozemarijn, geplant in de buurt van wortelen, schrikt wortelvlieg af.

– Rozemarijn is ook heerlijk voor gebruik in de sauna, je krijgt er energie door.

In het eten

Zeer lekker: krielaardappeltjes met knoflook en rozemarijn: Doe de krielaardappeltjes samen met knoflookteentjes en enkele rozemarijn takjes in de pan. Overgiet alles met olijfolie, voeg peper en zout toe en bakken maar. Zo krijg je gezonde en overheerlijke gebakken krielaardappeltjes.

Rozemarijn helpt bij volgende problemen (samenvatting): Acné, eczeem, hoofdroos, vet haar, haaruitval, constipatie, vermoeide spieren, geestelijke vermoeidheid, lage bloeddruk, aderverkalking, infectie, zenuwpijnen, darminfectie, pijnlijke menstruatie, migraine, spierpijn, jicht, verstuiking, gewrichtspijn, stress, koude handen en -voeten.