In deze tijd van het jaar zijn pompoenen alom aanwezig. We hollen ze uit voor Halloween en gebruiken ze als herfstdecoratie, maar pompoenen hebben nog heel wat meer te bieden. Ze zitten vol vitaminen A, E, verschillende vitaminen B en vitamine C en mineralen als natrium, calcium, magnesium en zink. Bovendien bevat de groente zeer weinig calorieën, slechts 20 Kcal per 100 gr. De zaadjes hebben dan weer een gunstige invloed op het vrouwelijke libido en mannen worden opgewonden van de geur alleen al.

Pompoen is afgeleid van het Latijnse woord ‘pepon’ wat ‘door de zon gerijpt’ betekent. Wie een pompoen koopt, haalt dus ook de zon in huis. En net als de zon heeft deze groente heel wat te bieden.

Geneeskrachtige werking van de pompoen

Door de massale aanwezigheid van carotenoïden (krachtige anti-oxydanten) is de pompoen een remedie voor vele kwalen. Mensen die lijden aan fragiele capillairen, cellulitis, lever en darmstoornissen hebben baat bij het eten van pompoenen. Preventief kan men pompoen eten om veroudering tegen te gaan én het helpt tegen welvaart-ziekten. Ook kanker aan de longen, maag en urinewegen worden voorkomen en het werkt zelfs preventief tegen prostaatkanker.

Een pakking van rauwe pompoen kan gebruikt worden bij brandwonden, abcessen en werkt ontstekingsremmend. Ook zaden van de pompoen bevatten waardevolle stoffen, zoals onverzadigde vetten, vitamine E, fosfor, silicium en zink. Ze ondersteunen het beendergestel, de bloedvaten, de spieren en de huid en ondersteunen het afweersysteem. Er wordt gefluisterd dat zaden van pompoen een positief effect hebben op het vrouwelijk libido.

Thee van pompoenbladen is dan weer goed om astma en benauwdheden te verlichten. De thee wordt ook gebruikt tegen diaree.

Enkele recepten

Maak je eigen gezichtsmasker van pompoenen, het barst van de zuiverende enzymen die je huid verfrissen en beschadigde weefsels herstellen.

Masker: Neem 4 theelepels pompoenpuree, 2 theelepels honing en een halve theelepel room en meng dit goed. Dit mengsel aanbrengen op het gezicht en 10 minuten laten intrekken. Je huid voelt na afloop als herboren.

Pompoensoep met Sint-Jacobsvruchten en waterkers

Pompoensoep: 1 kilogram pompoen, 2 grote uien, 6 wortels, naar keuze teentjes knoflook en een groentebouillon. De groenten even stoven, water bijvoegen en laten koken. Alles goed mixen en je hebt een overheerlijke pompoensoep. De Sint- Jacobs-vruchten kort bakken in de pan. Serveer ze in een soepbord, doe de pompoensoep erover en afwerken met een beetje waterkers. Overheerlijk en smullen maar.

Nog enkele weetjes

Volgens een recent onderzoek kan de geur van pompoen mannen opwinden. De zaden stimuleren de productie van testosteron (goed bij erectiestoornis) Door de zaden te eten krijg je ook een bom aan energie, ideaal bij een work-out. Ook kinderen kunnen de zachte zoete smaak van pompoen waarderen. Doe eens wat gekookte pompoen door de warme maaltijd van moeilijke etertjes, en je zult merken dat het eten heel vlotjes naar binnen gaat.