Dat olijfolie een hoog cholesterol voorkomt wisten we al, maar nu blijkt dat mensen die regelmatig olijfolie gebruiken tot wel 41 procent minder kans hebben om een beroerte te krijgen.

Bijna 7.000 gezonde 65-plussers uit Bordeaux, Dijon en Montpellier werden gedurende vijf jaar opgevolgd. In die periode kregen er 148 een beroerte. Bij diegenen die dagelijks olijfolie gebruikten voor koude en warme bereidingen lag de kans op een beroerte 41% lager dan bij diegenen die nooit olijfolie gebruikten.

Dat is het resultaat van een studie van het Franse onderzoekscentrum Inserm die onlangs werden gepubliceerd in het vakblad Neurology. De wetenschappers vroegen de proefpersonen  
om aan te geven hoeveel olijfolie ze gebruikten. De mensen die regelmatig olijfolie gebruikten, bleken een 41 procent kleinere kans op beroertes te hebben. Zelfs nadat andere factoren zoals een gezond dieet, gewicht en de hoeveelheid beweging waren meegenomen, bleek olijfolie nog een doorslaggevende rol te spelen.

Verder onderzoek

Volgens de onderzoekers is het dagelijks gebruik van olijfolie een goedkope en gemakkelijke manier om beroertes te voorkomen. Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat olijfolie mensen kan beschermen tegen een te hoog cholesterol, hartziekten en een hoge bloeddruk. Nader onderzoek naar de invloed van olijfolie op de gezondheid is echter noodzakelijk. Zo is in deze studie gevraagd naar het gedrag van mensen: het zou beter zijn om in een klinisch onderzoek vast te stellen hoeveel olijfolie mensen gebruiken en wat de gevolgen daarvan zijn.