Al in de oudheid werd de dennenboom geëerd en versierd om de midwinternacht, de donkerste dag van het jaar, te vieren. In het begin van de 19de eeuw nog verboden door religieuze leiders, keerde de heidense boom echter snel terug in de huiskamer met een vredig kindje Jezus eronder. Maar zo’n opgetuigde kerstboom is niet alleen gezellig tijdens de kerstdagen. Hij beschikt namelijk ook over genezende krachten. Dus na de feestdagen hoef je je afgetuigde boom niet meteen op de stort te gooien.

Zo kun je de naalden in een katoenen zakje stoppen om je bad lekker te laten geuren. Bovendien weken ze je spieren dan los. Of je kan een stoombadje met dennennaalden nemen tegen vermoeide ogen, verkoudheden of problemen met de luchtwegen. Door de antisceptische werking kan het virussen verdrijven en zorgt het dat je ook sneller herstelt van een griep, voorhoofdsholteontsteking of keelontsteking. Een kompres van naalden zorgt dat wonden sneller kunnen genezen. Ook kun je de naalden gewoon in de thee doen of je spieren verwennen met een olie, getrokken van dennennaalden.

Gebruik de naalden in een aromapotje of brand ze op en je hele huis zal fris ruiken. De dennenboom verwijdert namelijk vieze geurtjes maar zou meteen ook de gemoedstoestand verbeteren en voor harmonie zorgen. En zo wordt het dus ook na het feestgedruis nog gezellig.

Marja Hoefsmit

Meer kruidenlessen van Marja Hoefsmit vind je op haar website.