Suiker is ongezond, maar de zoete smaak voegt wel wat extra’s toe aan drankjes en eten. Wie suiker wil vervangen, kan ook stevia gebruiken: een natuurlijke zoetstof, afkomstig van een plantje. Je kunt ook eenvoudig zelf een plantje grootbrengen en eigen stevia-siroop maken. Dat kun je vervolgens gebruiken in yoghurt, op pannenkoeken of op andere manieren waarop je suiker normaal gesproken zou gebruiken.

 

Recept
Voor het maken van de siroop heb je alleen water en stevia nodig. Knip ongeveer drie kopjes blaadjes en takjes af en dompel die onder in één kopje water. Zorg ervoor dat alle stukjes stevia onder water zitten. Leg er een doekje of stukje folie overheen en laat het 24 uur met rust. Proef of het water al op smaak is. Als dit niet het geval is, dan kun je het mengsel nog 12 tot 24 uur laten staan. Giet de siroop met een zeefje in een pannetje en laat dit ongeveer 20 minuten pruttelen op een vuurtje. Laat het daarna afkoelen en giet het in een flesje of een potje. Je kunt de siroop een paar weken in de koelkast bewaren.

Steviapoeder maken

Je kunt natuurlijk ook poeder maken van stevia. De handigste en snelste manier om om dat te doen, is door de blaadjes te drogen in de oven. Verwarm de oven op 190 graden en leg de blaadjes op een rooster in de oven met de deur op een kiertje. De oven koelt langzaam af en de blaadjes drogen mooi. Daarna de gedroogde blaadjes met een vijzel tot poeder malen. Er blijven wat steeltjes over die je er nog even uit kunt halen. Wat overblijft is fijn en mooi groen steviapoeder.

Verboden
Stevia is lange tijd verboden geweest. Inmiddels hebben meerdere wetenschappelijke onderzoek aangetoond dat stevia veilig te gebruiken is, zelfs bij hogere doseringen. Wel zouden duizeligheid en misselijkheid bijwerkingen kunnen zijn van het gebruik van stevia. Over de gevolgen voor de langere termijn is nog weinig bekend. Hier is nog te weinig onderzoek naar gedaan.

Bron: Lifehacker.