Terwijl we onze eerste koffie van de dag drinken, lezen we dat het dagelijks drinken van koffie niet schadelijk is voor de gezondheid. Sterker: koffie zou de kans om eerder te sterven aan een chronische ziekte als diabetes of een hartziekte aanzienlijk verlagen. Dat is het resultaat van een nieuwe studie, waarvan de resultaten onlangs zijn gepubliceerd in de New England Journal of Medicine.

 

De relatie tussen koffiedrinken en de gezondheid is de laatste jaren vaker onderwerp van verhitte (wetenschappelijke) discussies. Onderzoeken geven vaak wisselende resultaten. Sommige studies linken de consumptie van koffie aan een betere gezondheid en een lagere kans om eerder te sterven, terwijl andere studies uitwijzen dat het drinken van koffie juist een negatief effect heeft op onze bloeddruk, cholesterol en hartslag.

400.000 koffiedrinkers
De nieuwe studie, waarvan de resultaten in mei 2012 zijn gepubliceerd, is in elk geval een van de meest omvangrijke onderzoeken naar de relatie tussen koffiedrinken en de effecten op onze gezondheid. Meer dan 400.000 gezonde mannen en vrouwen in de leeftijd van 50 tot 71 werden gedurende dertien jaar gevolgd. 

In die periode stierf 13 procent van de deelnemers. De kans dat koffiedrinkers gedurende de duur van de studie stierven bleek lager dan die van hun leeftijdsgenoten. Sterker: hoe meer koffie de deelnemers dronken, hoe lager de hun kans om te sterven bleek te zijn.

Vergeleken met mensen die helemaal geen koffie dronken, bleken mannen en vrouwen die zes of meer koppen koffie per dag dronken, respectievelijk 10 en 15 procent minder risico te lopen om te sterven gedurende de duur van de studie. Zo zouden koffiedrinkers minder kans lopen om te sterven aan een hart- of longziekte, een beroerte, verwondingen of ongelukken, diabetes en infecties. Alleen bij kanker bleken de koffiedrinkers niet in het voordeel. 

Geruststellend
Volgens critici is de studie geen reden om je koffiecomsumptie vandaag nog op te drijven. De onderzoekers zelf zeggen dat de studie weliswaar geen rechtstreeks verband heeft aangetoond dat koffiedrinken leidt tot een langer en gezonder leven – het ging om een studie waarbij gebruik werd gemaakt van vragenlijsten – maar dat de resultaten wel geruststellend zijn. Koffiedrinken is in elk geval niet zo ongezond als vaak wordt beweerd, zo stellen zij.
Lange tijd werd gezegd dat koffiedrinken bijzonder ongezond is, omdat het de bloeddruk omhoog zou drijven en teveel vocht aan het lichaam zou onttrekken. Toch wijzen steeds meer recente studies uit dat koffiedrinken wel degelijk ook positieve effecten heeft.

Bron: Science Daily.