Onderzoekers van de European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) hebben ontdekt dat kaas helemaal niet zo ongezond is als algemeen wordt gedacht. Sterker: volgens hen verkleint regelmatig kaas eten de kans op diabetes type 2 met maar liefst 12 procent. Dat meldt de Britse krant Daily Express.

 

Tot nog toe werd kaas gezien als een ongezond product, vanwege de aanwezige verzadigde vetzuren. Wetenschappers hebben nu een sterk vermoeden dat kaas specifieke vetsoorten bevat die juist goed zijn voor de gezondheid. Dat is althans de uitkomst van een onderzoek van EPIC, een project dat in tien Europese landen onder ruim een half miljoen inwoners werd uitgevoerd om de relatie tussen eetgewoonten en het ontstaan van ziekten te onderzoeken.
Volgens de studie beschermt kaas tegen het ontstaan van diabetes type 2. Kaasliefhebbers die dagelijks 55 gram kaas eten, hadden namelijk minder kans om ziek te worden dan mensen die zelden kaas eten. De uitkomst is opmerkelijk, omdat diabetes altijd werd geassocieerd met het eten van veel vet en te weinig lichaamsbeweging.
De onderzoekers stelden eerst vast dat de meeste melkproducten, met uitzondering van yoghurt, geen bescherming bieden tegen het ontstaan van diabetes. Verder onderzoek naar kaas alleen, wees uit dat er bepaalde types vet in kaas zitten die juist goed zijn voor het lichaam. Tot nu toe werd kaas door de verzadigde vetzuren juist gelinkt aan diabetes en hartziekten.

Groeiend aantal
In Groot-Brittannië, waar 90 procent van de diabetici te maken heeft met diabetes type 2, wordt diabetes gezien als een enorm gezondheidsprobleem dat met de jaren alleen nog maar zal toenemen. Tegen 2030 zouden maar liefst 5 miljoen Britten te maken krijgen met diabetes. Veel mensen zouden zelfs niet weten dat ze diabetes hebben, omdat ze de symptomen (vermoeidheid, dorst, veel plassen en wondjes die niet genezen) niet herkennen. Als de aandoening niet wordt behandeld, zou dit kunnen leiden tot hartaanvallen, blindheid en amputatie. Is men er wel op tijd bij dan kan diabetes worden behandeld met een dieet en medicatie.

Verder onderzoek
De resultaten van de nieuwe studie werden onlangs gepubliceerd in American Journal of Clinical Nutrition. Het gaat om een van de grootste studies naar de rol van voeding bij gezondheid tot nog toe. Volgens de onderzoekers is er genoeg aanleiding om verder onderzoek te doen naar de positieve invloed van kaas op de gezondheid.
Ze zeggen er wel bij dat iedereen nu niet massaal kaas moet gaan eten. Ook dagelijks fruit en groenten eten is belangrijk.  

Bron: Daily Express.