En zo werden wij door Lacroix – van de bekende fonds voor sauzen – uitgenodigd op een Italiaanse Foodworkshop in Kookatelier Mmmmh! in Antwerpen. Samen met andere bloggers krijgen we een schort voorgebonden en een vlijmscherp mes in de handen geduwd.

Tijdens de Foodworkshop, een initiatief van Lacroix en en BuzzParadise, een internationaal social media advertising platform, vliegen we er direct in, want er moet heel wat gebeuren. Onder de deskundige leiding van een doorgewinterde kok sneden wij ijverig wortels, champignons, uien en citrusvruchten en ontdoen wij ontelbare blaadjes spinazie van hun steeltjes.

Italiaans voor beginners, zeg maar, of hoe je zonder veel kookgenen toch heel eenvoudig een feestmaaltijd op tafel kunt toveren. het menu ziet er goe duit. Het voorgerecht is een appetizer op basis van ricotta. Hiervoor snijden wij ciabattabrood in reepjes. Het brood wordt vervolgens lichtjes gebakken in olijfolie en ingesmeerd met een teentje knoflook, waarna het wordt besmeerd met een mengsel van ricotta, citroensap, parmezaan en Piment d’Espelette, een kleine op smalle paprika lijkende peper. Daarna wordt het geheel afgewerkt met plakjes gebakken Italiaanse bospaddenstoelen (champignons mag ook). Zorg er vooral ook voor dat de repen bruschetta niet te rond zijn, maar dat ze op een bord blijven liggen. Hier en daar dus een randje wegsnijden.

Risotto met champignons en worteltjes

Ook onze tweede gang: risotto, champignons en worteltjes vergt het nodige snijwerk. De worteltjes moeten in superkleine blokjes worden gesneden. De rijst wordt bereid met kippenfond (goed opletten en voortdurend blijven roeren). In een ander pan stoven ondertussen de uien, voeg daarna worteltjes en bladpeterselie toe en meng uiteindelijk de risottorijst erdoor. Blijven roeren tot het vocht in de fond is verdampt.

Kalfsmedaillon in venkelkorst

De Kalfsmedaillon wordt met peper en zout bestrooid en ondergedompeld in olijfolie om hem vervolgens in venkelzaadjes rond te wentelen. Omdat van kalfsvlees gekend is dat het makkelijk smaak opneemt, kun je je vlees op die manier lekker op smaak brengen. Het vlees wordt daarna even aangebraden en dan nog een korte tijd in de oven gezet. Bij de kalfsmedaillon worden gekookte ratte patatjes, wortel en gestoofde spinazie geserveerd, maar een aardappelpuree smaakt er ook prima bij. De pan waarin het vlees is aangebakken wordt erna gebruikt om op basis van een bruine fond en wortel (zeer fijn gesneden) een saus te maken.

Soep van citrusvruchten

Voor het dessert, een soep van citrusvruchten, wordt een stroperige saus gemaakt door een bodem suiker in een pan te strooien en er steranijs aan toe te voegen. Daarna moesten de sinaasappels, citroenen, limoenen en pompelmoezen van hun schil, ja zelfs hun vliesjes, ontdaan worden en aan de saus worden toegevoegd. Het geheel wordt geflambeerd met Absint. Bon apptit!

Ons Menu

Appetizer: Bruschetta risotto met Italiaanse bospaddenstoelen Benodigdheden: Bruschetta, ricotta, piment d’espelette (peper), parmezaanse kaas, Italiaanse bospaddestoelen of champignons, olijfolie, knoflook, citroensap.

Voorgerecht: Risottorijst met champignons en wortels Benodigdheden: Risottorijst, champignons, wortels in kleine blokjes gesneden, ui en bladpeterselie.

Hoofdgerecht: Kalfsmedaillon in venkelkorst Benodigdheden: kalfsmedaillon, venkelzaadjes, ratte patatjes, langwerpige aardappelen met vast vruchtvlees en een fijne nootachtige smaak, wortel en spinazie.

Nagerecht: Soep van citrusvruchten Benodigdheden: steranijs, sinaasappelen, citroenen, limoenen en eventueel nog andere citrusvruchten en absint om te flamberen.

Meer lekkere recepten vind je op de website van Lacroix.  

Meer informatie over BuzzParadise, internationaal social media advertising platform. 

Mmmmh! Kookatelier Antwerpen – ‘Ik kook, jij kookt, hij kookt’