Volgens een Britse osteopaat kan je zware nekpijn krijgen van urenlang sms’jes schrijven en lezen. Ook artsen in de Verenigde Staten hebben de sms-nek al ontdekt. Volgens hen zouden vooral veel jongeren last hebben van deze RSI-gerelateerde aandoening.

In juni van dit jaar doken er al berichten op over de Blackberry Nek, rimpels die ontstaan door het (te) vaak naar beneden kijken op het scherm van je mobiele telefoon. Artsen in de VS hebben nu ook de sms-nek ontdekt, een RSI gerelateerde aandoening die bij steeds meer Amerikaanse tieners opduikt.

Sms-nek

Omdat de klachten ontstaan door het vaak en langdurig naar beneden kijken op het scherm van een mobiele telefoon wordt er gesproken over een sms-nek. De officiële Engelse term is Forward Head Posture. Het gaat in de meeste gevallen om tieners die vaak en langdurig met hun hoofd naar beneden gebogen op hun mobiele telefoon kijken tijdens het mailen en sms’en.

Steeds meer tieners melden zich bij chiropractors met nekklachten. Ook Rachel Lancaster, een Britse osteopaat, trok onlangs aan de alarmbel. Volgens haar kan het intensief gsm-gebruik bij sms’en, leiden tot pijn aan de nek en schouders en zelfs tot hoofdpijn. De houding die we aannemen bij het sms’en vraagt immers veel van onze nek. Onze nekspieren zijn namelijk gemaakt om te ondersteunen en niet om ons hoofd te ‘dragen.’