De geur van grove den of pijnboom brengt een zuiverende en vriendelijke sfeer in huis. Het verfrist de omgeving van onvriendelijke en negatieve gedachten. Voor sommige onder ons is het zelfs een afrodisiacum. Maar de grove den heeft nog heel wat meer geneeskrachtige werkingen waar wij ons voordeel mee kunnen doen.

De grove den wordt ook wel pijnboom genoemd. De officiële soortnaam is pinus sylvestris. Pinus zou afgeleid zijn van vlot, omdat van dit hout vroeger vlotten werden gemaakt, sylvestris betekent bos. De pijnboom stond vroeger symbool voor vruchtbaarheid, onsterfelijkheid en eeuwigheid.

Bij de oude Grieken stond de boom in hoog aanzien. Het was de heilige boom van de natuurgodin Cubele en haar minnaar Attis. Het ruisen van de wind in de pijnbomen bracht men in verband met Boreas, god van de wind. Pinus was volgens een oud Griekse mythe ooit de vriendin van de god Pan. Zij werden overvallen door de ijzige wind van Boreas en Pinus stierf. Pan veranderde haar toen in een pijnboom. Wanneer grove dennen ruisen (wenen), wordt Boreas steeds aan zijn misdaden herinnerd.

Wanneer vroeger in het voorjaar de grond met het gele stuifmeel van de mannelijke bloemen van de grove den bezaaid was, werd men bang voor deze zwavelregen, want deze was van de duivel.

Gebruik

De geneeskracht van naaldbomen is al lang bekend. Het inhaleren van een heet aftreksel van dennenspruiten of dennenolie (etherische olie: stoomdistillatie van dennennaalden) verlicht bronchitis en het ophoesten van slijm. De olie is sterk antiseptisch en verhindert de verspreiding van besmettelijke ziektes. Het wordt verder gebruikt bij hooikoorts, verkoudheid en ademhalingsproblemen. Het verlicht spier- en reumatische pijnen. Helpt bij emotionele zwakte en lusteloosheid.

De grove den bewijst ook goede diensten bij behandeling van zweren, snijwonden, overmatig transpireren, zweetvoeten, spierpijn, slechte doorbloeding, artritis, jicht, astma, hoest, sinusitis, een zere keel, cystitis, infectie van de urine wegen en zenuwpijnen. De olie is ook uitstekend te gebruiken bij lymfedrainage, het stimuleert de bijnierschors en geslachtsklieren.

Emotioneel

De olie van grove den helpt ook tegen depressie, geestelijke zwakte en lusteloosheid. Het bezorgt emotionele energie en helpt bij nerveuze uitputting, vermoeidheid, gevoelens van eenzaamheid, verdriet, zwakte en concentratieverlies. De olie is reinigend en stimulerend, bevordert gevoelens van welzijn en maakt je energieker. Den versnelt de genezing.

Spiritueel

Het brengt een zuiverende en vriendelijke sfeer in huis. Het verfrist de omgeving van onvriendelijke en negatieve gedachten. Voor sommige onder ons is het zelfs een afrodisiacum.

Psyche

Zelfverwijt – schuldgevoel – onzekerheid. Mensen voelen zich bedrogen door het leven, elk vriendelijk woord of goed gemeende daad wordt met wantrouwen bekeken. Om zijn onzekerheid te maskeren neemt hij een trotse en oordelende houding aan. Hij moet proberen het leven te aanvaarden hoe het is… Elke negatieve daad heeft zijn positieve tegenhanger voor wie daarvoor open staat.

Dr. Bach: “We kunnen allemaal helen en met onze liefde en sympathie zijn wij in staat te helpen wie echt gezondheid wenst.”

Dr. Bach zij het volgende over de grove den: “Het kleinste spoor van veroordeling van onszelf of anderen is een spoor van veroordeling van de universele schepping der liefde en dit beperkt ons en begrenst ons vermogen om de universele liefde via onszelf over te brengen op anderen.”

Het gebruik van de Bachbloesem grove den heeft de volgende omwentelingen: mensen accepteren en respecteren zichzelf, net zozeer als anderen, zonder negatieve oordelen.

Enkele weetjes

De grove den is een van de meest gebruikte klassieke soorten voor bonsaiboompjes.

Bijen houden van bloeiende pijnbomen en leveren hiervan heerlijke aromatische dennenhoning.

Het hout van de grove den noemt men grenen.

De indianen gebruikten dennentakken om hun matras mee te vullen om zo de insecten en andere ongedierte te weren.

Bij naaldbomen zoals de grove den, kan je de takkenlagen tellen om te weten hoe oud hij is.

Brand in een geurlamp grove den en tijm als er ziekte heerst in huis. Dit werkt bacteriedodend en versterkt het immuunsysteem.

Den is een heerlijke luchtreiniger.

Den wordt gebruikt als geurstof in cosmetica, speciale badproducten, wasmiddelen parfums.

Nog meer gebruik

Een wandeling door een dennenbos opent de longen, geeft je zuurstof, geeft je energie, tijdens de wandeling vergeet je de stress en ontspan je helemaal. Adem is leven.

Bij een verstopte neus: 5 – 12 druppels grove den in heet water doen, 3 maal daags dampen. Verdamp 8 druppels in een aromalamp. Het zorgt voor een frisse, gezonde atmosfeer en werkt verlichtend bij griep, verkoudheid, bronchitis en astma. Verdrijft nare geurtjes. Het werkt zelfs goed tegen depressie.

Doe eens grove dennennaalden in je bad, je krijgt direct een energie-boost.