Gojibessen zijn de helder oranje rode vruchten van de gojistruik. In het Verre Oosten staan de bessen bekend als superfood. Ze bevatten zes vitamines, elf mineralen, achttien aminozuren en diverse gunstige fytonutriënten. Behalve dat de bes diabetes en hoge bloeddruk tegengaat, wordt de gojibes ook de liefsdesbes genoemd omdat ze de hartstocht zou verhogen.

Goji bessen zijn de helder oranje rode vruchten van de struik Lycium Barbarum, die behoort tot de familie van de nachtschades. De bessen komen oorspronkelijk voor in China, Tibet en Mongolië. Goji bessen worden voornamelijk verbouwd in het Ningxia Hui dal in China, aan de oevers van de gele rivier, maar staat ook bekend als de supervrucht van de Himalaya. Ook oude Indianen-stammen zoals de Apachen uit Centraal Amerika hadden gojibessen al op het menu staan. 

Li Yuen
De gojibes is in Azië en met name in China al 2500 jaar bekend en speelt daar een belangrijke rol in de geneeskunde. Het bekendste gedocumenteerde voorbeeld van de enorme kracht van de gojijbes is dat van Li Yuen. Van deze 
mythisch figuur wordt beweerd dat hij meer dan 250 jaar oud zijn geworden, dankzij het dagelijks eten van gojijbessen. 

In China eten de mensen nog altijd dagelijks gojibessen. De hoeveelheden liggen tussen de 5 en 30 gram per dag. Ook worden gojibessen in China verwerkt in medicijnen, soepen, thee en gezichtsmaskers. Volgens de Chinezen helpen de bessen bij afvallen, dieper slapen, tegen acne en huiduitslag. In Tibet wordt de vrucht vanwege zijn speciale kwaliteiten zo enorm gewaardeerd, dat mensen speciale feestdagen houden ter ere van de vrucht. 

Kalmte, geluk en welzijn
Niet zo verwonderlijk, want de gojibessen hebben enorme krachten. Ze zouden een gunstig effect hebben op organen zoals de lever en de nieren. Ook zouden ze de conditie van de gewrichten, pezen en botten verbeteren. Gojibessen zouden verder stress verminderen en een gevoel van kalmte, geluk en algemeen welzijn bevorderen. Dat komt omdat de bes tryptofaan bevat, dit is de grondstof voor serotonine, ofwel ons gelukshormoon dat ook vrijkomt als we bijvoorbeeld knuffelen of chocolade eten. Daarom worden de bessen in China nog altijd ‘happy berries’ of smiley berries’ genoemd.

Boordevol antioxidanten
Goji bevat onder andere vitamine C, vitamine A, vitamineB1, vitamine B2 maar ook ijzer, koper, nikkel, chroom, magnesium, natrium, calcium, verschillende aminozuren en andere vitale stoffen. Volgens wetenschappers bevat de gojibes de hoogste concentratie aan vitamines en antioxidanten van alle vruchten.

Alzheimer
Gojibessen versterken het immuunsysteem, gaan veroudering tegen en hebben een gunstige werking op het zenuwstelsel.
Er is inmiddels ook onderzoek gedaan naar de functie van Gojibessen op de ziekte van Alzheimer. Volgens deze resultaten zou de dagelijkse consumptie van deze bessen de gezondheid van de hersenen stimuleren en beschermen tegen Alzheimer.

Eén van de grootste voordelen van helderrode bessen is dat ze een hoge concentratie aan antioxidanten bevatten, die zeer effectief zijn in het gevecht tegen kanker. Als je gojibessen eet, zullen de antioxidanten de kankerverwekkende vrije radicalen in het bloed opsporen en verwijderen.

Nog een voordeel van de antioxidanten is dat ze het niveau van slecht cholesterol naar beneden brengen en het hart tegen ziektes beschermen. Ze bevatten ook vezels en een hogere vezelconsumptie wordt weer in verband gebracht met een lager risico op hoog cholesterol en een hartaanval.

Afvallen
Ook helpen gojibessen bij afvallen. Net als bananen, bevatten gojibessen veel vezels, namelijk 21 procent. Vezelrijk voedsel zorgt ervoor dat je je langer vol voelt.
Gojibessen bevatten vitamine A, zeaxanthine en bètacaroteen. Deze stoffen hebben een gunstige invloed op je ogen. Ze beschermen je gezichtsvermogen en voorkomen bepaalde oogziektes zoals maculadegeneratie.

Naast de grote voordelen voor de gezondheid, zijn gojibessen ook lekker zoet en niet zo duur als andere voedingssupplementen. Je kunt Goji bessen op dezelfde manier gebruiken als bijvoorbeeld rozijnen. Strooi ze door een havermoutpapje of een kom yoghurt met fruit. Je kunt ze verder ook in een smoothie of salade verwerken of er thee van trekken. De consumptie van een handjevol per dag is genoeg.

Veel natuurvoedingswinkels en webwinkels verkopen gojijbessen. Let wel op een goede, biologische kwaliteit, kies bij voorkeur die uit Tibet. 

Hoe te gebruiken?
Bessensap:
Maak je eigen goji bessensap door een handjevol te laten wellen in wat water of vruchtensap.

Salade: Laat goji bessen met wat rozijnen even in water wellen en voeg ze dan, samen met een handje noten, toe aan een salade.

Thee: Laat ongeveer 15 gram gedroogde goji bessen een paar minuten koken en laat ze daarna nog even trekken. Zo heb je een heel gezond kopje thee.

Smakelijk en supergezond!