Volgens de Groningse onderzoeker Remko Kuipers is ons voedselpatroon in tienduizend jaar pijlsnel veranderd, maar zijn onze genen nog altijd gebaseerd op de jager en verzamelaar uit de steentijd. Dat zou ertoe leiden dat mensen steeds sneller ziek worden. Zo ontdekte Remko Kuijpers dat Westerse vrouwen te weinig omega-3 vetzuren eten, waardoor er tijdens de zwangerschap – en in de periode van borstvoeding – een tekort aan belangrijke bouwstoffen ontstaat die kinderen nodig hebben voor de ontwikkeling van hersenen. Vandaag promoveert Remko Kuipers met zijn onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De onderzoeker verdiepte zich in de eetgewoonten van Oost-Afrikaanse vrouwen nu en vergeleek deze met de eetgewoonten van Westerse vrouwen. 

Remko Kuipers concludeert op basis van zijn bevindingen dat een terugkeer naar de voedingsgewoonten uit de Steentijd, vertaald naar de 21e eeuw, een belangrijke bijdrage zou kunnen leveren aan gezond ouder worden. De onderzoeker stelt ook dat, in tegenstelling tot populaire opvattingen, onze voorouders niet op de droge savanne leefden, maar op de plaats waar het water en het land elkaar ontmoeten. Hij toonde verder met zijn onderzoek aan dat de voeding uit dit zogenaamde land-water ecosysteem, in vergelijking met onze Westerse voeding, meer eiwitten, minder koolhydraten, minder linolzuur en meer omega-3 vetzuren bevatte.

Vetzuren en ziekten

De vetzuursamenstelling van onze hedendaagse voeding wordt in verband gebracht met typische Westerse ziektes. Zo bestaat er een consensus dat te weinig inname van omega-3 vetzuren bij volwassenen verband houdt met het ontstaan van hart- en vaatziekten en depressie. Bij pasgeboren kinderen zou het krijgen van te weinig omega-3 vetzuren leiden tot een minder optimale ontwikkeling van de hersenen.  

Linolzuur

Ook concludeert Remko Kuipers dat de oervoeding veel minder linolzuur, omega-6 vetzuur, bevatte dan Westerse voeding. Dit is relevant vanwege de heersende veronderstelling dat een hoge inname van linolzuur een beschermende werking heeft op het ontstaan van hart- en vaatziekten. De nieuwe inzichten brengen een hogere linolzuurinname in verband met een verminderde aanmaak en aanwezigheid van omega-3 vetzuren in het lichaam.

Dit leidt tot verminderde vermogens om chronische ontstekingsreacties in het lichaam te onderdrukken. Wetenschappelijke inzichten van vandaag de dag stellen dat deze ontstekingsreacties aan de basis liggen van hart- en vaatziekten. Helemaal in dezelfde lijn met de nieuwe inzichten van Remko Kuipers heeft een recente Amerikaanse studie ook al aangetoond dat de aanbevolen vervanging van verzadigde vetzuren door linolzuur in de Westerse wereld eerder een toename dan een afname van hart- en vaatziekten heeft veroorzaakt. 

Verhouding voedingsstoffen

Tot slot bekritiseert de onderzoeker de huidige praktijk om verzadigd vet in de voeding te vervangen door koolhydraten. Op basis van een literatuurstudie stelt hij dat niet de inname van verzadigd vet, maar juist de inname van snelle koolhydraten, zoals suikers in frisdranken en snoep, de kans op hart- en vaatziekten verhoogt.

Volgens Remko Kuipers zijn we helemaal doorgeslagen in het gebruik van koolhydraten als rijst, brood, aardappelen en pasta als vervanger voor verzadigd vet en zouden we koolhydraten, met name snelle koolhydraten, juist uit het voedsel moeten bannen en vervangen door groente en fruit, eventueel aangevuld met vis en vlees.

Deze inzichten stemmen overeen met de resultaten van de ‘reconstructie’ van onze oervoeding die hij in kaart bracht. Hierin was verzadigd vet in gelijke hoeveelheden aanwezig zoals in de huidige Westerse voeding, terwijl de oervoeding daarnaast meer eiwitten, en juist minder koolhydraten bevatte.

Over Remko Kuipers

Remko Kuipers (Groningen, 1980) studeerde geneeskunde en farmacie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij voerde zijn promotieonderzoek uit bij de Afdeling Laboratoriumgeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd gefinancierd door de Junior Scientific Masterclass van het UMCG, het VSB fonds en FrieslandCampina. De titel van zijn proefschrift is Fatty acids in human evolution: contributions to evolutionary medicine.

Foto home pagina ©ziezózon