De paardenbloem, ofwel taraxacum officinale, wordt doorgaans als onkruid beschouwd. Geheel ten onrechte, want de gele bloem heeft enkele bijzondere eigenschappen waar wij ons voordeel mee kunnen doen.

Dat we het niet altijd zo hoog ophebben met de paardenbloem blijkt al uit de diverse die de bloem meekreeg: pissebloem, suikerij, paardensla en leeuwentand. Dat we meestal naar de bloem refereren met paardenbloem komt omdat paarden er dol op zijn, net als varkens en konijnen trouwens.

Goed voor lever en nieren

De plant bevat vitaminen C, D, E, verschillende B vitaminen en mineralen als kalium, natrium, magnesium, ijzer, koper, zink en calcium. De wortel is zeer heilzaam voor de lever. Gebruik deze dan ook bij leverproblemen, een ontsteking van de galblaas en indigestie. Het blad bevordert het urineren. De wortel en het blad samen worden vanwege hun heilzame werking op lever en nieren toegepast om het lichaam te ontgiften. Door zijn werking is de plant ook goed bij chronische pijnklachten, reuma, artritis en huidaandoeningen.

Spierontspannend en anti-depressiemiddel

De bloem zelf versterkt de mentale en geestelijke gezondheid. Doe een handvol paardebloemen in een stomend bad: dit werkt spierontspannend en geneest jeuk en huiduitslag. Hoewel de stengel licht giftig is, besteedt de Oostenrijkse kruidenkenner Maria Treben er in haar boek ‘Gezondheid uit de apotheek van God’ uitgebreid aandacht aan: “Verse bloemenstengels spoedig helpen bij chronische leverontsteking en suikerziekte. Mensen die zich neerslachtig voelen, zouden 14 dagen lang een kuur moeten doen met bloemstengels van de paardebloem. Ze zullen versteld staan over de voortreffelijke werking.” Het gebruik van de paardenbloem kent geen bijwerkingen. Maar bij een sterk gevoel van onwel zijn, bij koorts en alle andere duidelijke symptomen raadpleeg je het beste toch je arts om de juiste diagnose te kennen.

De informatie is afkomstig uit: ‘De Kruidengids’ van Lesley Bremnes, uitgegeven door Librero en: ‘Gezondheid uit de apotheek van God’ van Maria Treben, uitgeverij: Ennsthaler.