In het kader van de tentoonstelling Jodendom zal Hanneke Groenteman op donderdag 2 februari de Egyptisch-Britse kookboekenschrijfster Claudia Roden interviewen. Claudia Roden – die wereldwijd bekendheid geniet dankzij haar klassieke kookboeken en haar eigen kookprogramma op de BBC – zal verhalen vertellen over haar zoektocht naar Joodse gerechten overal ter wereld.

Claudia Roden heeft al enkele klassieke werken over gerechten uit het Midden-Oosten, de mediterrane, Italiaanse en Spaanse keuken op haar naam staan. Van haar boeken zijn al vele tientallen herdrukken verschenen, waaronder verschillende vertalingen in het Nederlands. Haar meest succesvolle boek is wellicht The Book of Jewish Food dat al acht keer bekroond werd met een prijs. Dit boek bevat niet alleen recepten, maar vertelt via de gerechten ook het verhaal van het Joodse volk.

Egypte

Claudia Roden werd in Egypte geboren in een welgesteld Joods milieu. Ze begon als kunstschilder maar nadat ze naar Groot-Brittannië verhuisde, raakte ze gefascineerd door eten omdat ze de keuken uit haar geboorteland begon te missen. De manier waarop men in Egypte genoot van eten, het licht, de kleuren en geuren en de bijzondere gastvrijheid, warmte en humor, hadden bij haar een blijvende indruk achtergelaten.

Met de publicatie van de bestseller A Book of Middle Eastern Food in 1968 bracht ze een revolutionaire verandering teweeg in de Westerse waardering van de keukens van het Midden-Oosten. Sindsdien schreef Roden verschillende kookboeken, werd ze correspondent buitenlandse keuken voor The Daily Telegraph, reisde voor ze voor The Sunday Times Magazine naar Italië om de Italiaanse keuken te onderzoeken en presenteerde ze voor de BBC presenteerde het succesvolle programma Claudia Roden’s Mediterranean Cookery.

Het bracht de schrijfster wereldwijde bekendheid en intussen is ze al ook al talloze malen gelauwerd voor haar kookboeken. Zo won ze in 1989 in Italië de twee meest prestigieuze culinaire prijzen, de Premio Orio Vergani en de Premio Maria Luigia, Duchessa di Parma. Ze kreeg verder ook zes Glenfiddich Awards en verschillende Amerikaanse prijzen. In 1999 werd Claudia Roden ook in Nederland onderscheiden met een Prins Claus Prijs.

De Joodse keuken

In haar boek De Joodse Keuken, dat uit twee delen bestaat, beschrijft Claudia Roden de smaken en de ontwikkeling van de zogenaamde Asjkenazische keuken. De 800 recepten, waarvan velen nooit eerder werden gepubliceerd, zijn schatten die Claudia Roden gedurende vijftien jaar verzamelde uit de diaspora. Ze proefde de gerechten en sprak met koks, marktkooplieden en mensen die de recepten uit de overlevering kennen. Het resultaat zijn een hoop boeiende verhalen en recepten.

De Nieuwe Kerk

De tentoonstelling over het jodendom in De Nieuwe Kerk Amsterdam is georganiseerd in samenwerking met het Joods Historisch Museum en is nog te bezichtigen tot 15 april 2012. Aan de hand van ongeveer 500 voorwerpen die werden geleend, vertelt de tentoonstelling het verhaal van drieduizend jaar joodse religie, cultuur, kunst en geschiedenis.

De voorwerpen die speciaal voor deze tentoonstelling werden geleend, zijn afkomstig van internationaal gerenommeerde musea en collecties en uit particulier bezit. De meeste voorwerpen zijn nooit eerder in Nederland te zien geweest.

Absolute topstukken zijn een Dode Zee-rol uit de eerste eeuw voor Christus uit het Israel Museum in Jeruzalem, de oudste complete Torarol, oorspronkelijk uit Erfurt en nu in het bezit van de Staatsbibliotheek in Berlijn en twee schilderijen van Chagall uit het Tel Aviv Museum of Art, maar ook The Alefbet Tapestry van de Russisch-Amerikaanse kunstenaar Grisha Bruskin.

Meer informatie over de tentoonstelling en het gesprek met Claudia Roden vindt je op de website van De Nieuwe Kerk.