Het klinkt zo op het eerste gehoor niet alledaags, maar toch worden we volgens Machteld de Jong (46) vroeg of laat allemaal geconfronteerd met de vraag: wat te doen we met de spullen van een dierbare na een overlijden? Na een persoonlijke ervaring met een goede vriend, waarbij ze van lapjes stof een ‘troostdeken’ had gemaakt, besloot ze daarom Troostgoed op te richten. Wie spullen van een overleden persoon afgeeft, kan er door Machteld de Jong een nieuwe vorm aan laten geven. Zo kan kleding een poef worden of lapjes stof een deken.

 

Machteld de Jong kwam op het idee voor Troostgoed toen enkele jaren geleden een goede vriend van haar op sterven lag en ze iedereen die hem liefhad vroeg om een lapje stof te geven. “Die lapjes heb ik verwerkt tot een deken, waar eerst hijzelf nog veel troost aan heeft gehad – hij is onder die deken overleden – en die na zijn overlijden naar zijn ouders is gegaan. Zo hebben zij nog altijd iets waardevols en tastbaars van hun dierbare zoon bij zich.”

Troostgoed
Omdat haar troostdeken zo werd gewaardeerd, besloot ze in september 2011 te starten met Troostgoed. Wie na een overlijden van een dierbare bepaalde spullen liever niet wilt weggooien, kan in overleg met Machteld de Jong een nieuwe bestemming vinden voor kleding of andere textiel. Benieuwd en nieuwsgierig stelden wij Machteld de Jong enkele vragen over Troostgoed.  

Kan kleding troost geven na een overlijden?
“Jazeker. Het geeft mensen echt troost als ze spullen van dierbaren op die manier een nieuwe bestemming kunnen geven. Ik merk dat iedere keer weer. Voor mij is het prettig dat ik iets maak, waar anderen echt iets aan hebben.”

Je krijgt te maken met mensen die veel verdriet hebben. Dat vereist toch wel een bepaalde aanpak?
“Zeker, zoiets moet je met zorg doen én met beleid. Ik zal altijd zoveel mogelijk zelf met mensen afspreken, zodat ze ook weten wie er met de spullen aan het werk gaat. Ook als ik klaar ben, zal ik zorgen dat ik zaken weer persoonlijk kan afgeven.”

Wat zijn de mogelijkheden? Wat kunnen mensen allemaal binnenbrengen?
“Ik zeg altijd: zolang ik er iets mee kan doen op de naaimachine is het goed. Meestal is het dus textiel, maar dat kan van alles zijn. Zo heb ik laatst een poef gemaakt van sokken, maar ook gordijnen, T-shirtjes, spijkerbroeken, stropdassen of oma’s borduurwerkjes kunnen worden verwerkt tot iets nieuws. De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos. Zo heb ik laatst nog een kussen gemaakt van een trui om een voorbeeld te geven.”

Wat is de belangrijkste reden om een beroep te doen op Troostgoed?
“Dat mensen op die manier iemand die ze hebben verloren nog bij zich hebben. Zo heb ik laatst voor zoontjes, waarvan de vader was gestorven, schooltasjes gemaakt van een spijkerbroek van hun vader. Het eerste dat een van die jongetjes zei, was: “Zo heb ik papa nog altijd bij mij als ik naar school ga. Dat geeft zo’n jongen echt troost.”

Is er veel vraag naar sinds je bent gestart in september 2011?
“Ik ben nog niet zolang bezig en mensen vinden het een mooi initiatief, maar ze moeten je natuurlijk op een bepaald moment in hun leven weten te vinden: op het moment dat een dierbare sterft. Nu is het zo dat mensen net na een overlijden ook eerst wel andere dingen aan hun hoofd hebben, maar je moet ook weer niet te laat zijn, want dan bestaat de kans dat veel spullen al zijn weggegooid. Daarom is Troostgoed ook iets dat mensen moeten leren kennen, maar ik kan wel zeggen dat er de laatste tijd wel steeds meer opdrachten binnen druppelen. Er is dus wel degelijk behoefte aan.”

Ten slotte: is textiel bewerken ook uw achtergrond?
“Ik ben van huis uit management assistent, maar heb mijn hele leven achter de naaimachine gezeten. Ik heb ook een opleiding tot coupeuse gevolgd. Verder ben ik grafisch vormgever. Die laatste twee heb ik nu gecombineerd.”

Als je ook een beroep wilt doen op Troostgoed: Machteld de Jong denkt samen met jou na over een nieuwe bestemming van kleding en textiel. Zo maakte ze bijvoorbeeld na de uitvaart van een man een tas van zijn oude spijkerbroek, zijn T-shirt en zijn oude slaapkamergordijn. Ze borduurde er ook een klein duifje op, omdat de duif rond het overlijden een symbolische betekenis had gekregen voor de nabestaanden. Voor de vader maakte Machteld de Jong een schort met daarop een van de uitspraken van de zoon en voor de twee zoontjes maakte ze schooltasjes van een spijkerbroek van de man.

Op de website van Troostgoed kun je nog meer voorbeelden zien van wat er allemaal mogelijk is op het gebied van troostgoed en op welke manier verschillende materialen kunnen worden omgezet naar een voorwerp dat een grote emotionele waarde kan hebben bij het verliezen van iemand. Je kunt Machteld de Jong ook een mail sturen.  

Foto home pagina: een kleindochter, waarvan de opa jarenlang bij de PTT werkte als postbode en die verder graag stropdassen droeg, kreeg een nieuwe tas gemaakt van spullen van haar inmiddels overleden opa.