Peter Holvoet-Hanssen, een opmerkelijke dichter waar er volgens ons écht maar een van rondloopt, heeft de 62ste Arkprijs van het Vrije Woord gewonnen voor zijn boek De Reis naar Inframundo. ‘Voor zijn onverdroten inzet om het vrije woord naar alle lagen van de bevolking te brengen, en de wijze waarop hij poëzie toegankelijk maakt voor iedereen,’ aldus de jury. Helemaal mee eens, want hij kan ze ook als geen ander voordragen: de ex-stadsdichter van Antwerpen, die eigenlijk een soort ‘zeekapitein’ is in Oostende en nu dus de eerste prijs ‘wegkaapte.’

 

Uit zijn verzameld werk selecteerde Peter Holvoet-Hanssen zelf zijn gedichten, gebundeld in De Reis naar Inframundo, een boek dat begin 2011 werd uitgebracht en nu dus door de jury van de Arkprijs werd beloond met de eerste prijs.

De Arkprijs van het Vrije Woord, zoals de prijs voluit heet, is een symbolische prijs die in 1951 in het leven werd geroepen  ‘om te verhinderen dat ideologische bekrompenheid de vrijheid van meningsuiting en denken zou inperken.’ Vanuit Tallinn, de hoofdstad van Estland, reageerde de schrijver met een zogenaamde mail-telegram: +++heel blij met deze prijs van het Vrije Woord want poëzie is bij uitstek voor mij de plek waar het woord
nog vrij kan zijn, waar je je eigen baas bent STOP ‘echte reizen maak je in je hoofd’, zoals mijn kaperskapiteine (nvdr: echtgenote en jeugdboekenschrijfster Noëlla Elpers) zegt, en daar gaat het om in ‘De reis naar Inframundo.’ STOP.

Ik breek mij af, bouw mij op

Peter Holvoet-Hanssen vaart dus zijn eigen koers. In 1990 startte de dichter zijn eerste poëziereis met de lijfspreuk: ‘Ik breek mij af, bouw mij op.’ Hij ging op zoek naar andere manieren van bekijken: .. op verkenning tot buiten de territoriale wateren, met als doel het avontuur van de reis zelf, van boven- naar onderwereld: Inframundo.

schakel fladderende woorden tot een zwerm aaneen
nieuw met oud, vertakking en verstrakking tot monding
cirkels op het water tot een toverspreuk, sneeuwzeker
verzen zwaar en licht tot een gedicht, misschien
doornen tot een roos.

Peter-Holvoet Hanssen

Gedichten van ‘t Stad

De voormalige stadsdichter van Antwerpen wist ook met zijn stadsgedichten al het geschreven woord naar de ‘straat’ te brengen en in een interview met ons liet hij weten: “Met mijn stadsgedichten wil ik het concept ‘stadsgedicht’ openbreken, door samen te werken met andere dichters, anderstaligen, jongeren … tot ik het zelfs ‘gedichten van ‘t Stad’ noemde in plaats van stadsgedichten. Een voorbeeld van wat ik een ‘gedicht van ‘t Stad’ noem is de 3,2 km lange woordenstroom op de waterkeringsmuur aan de Schelde,
slechts enkele woorden zijn van mij; en geen censuur: onverdraagzaamheid en oprukkend beton met designgroen worden aangeklaagd.”

Schuimendzeeproza

Ook deze stadsgedichten zijn gebundeld, samen met zijn zeegedichten, die eerder verschenen in het Visserijblad – een onafhankelijk magazine van de zee waar hij graag voor schrijft – want Peter-Holvoet Hanssen houdt erg van de stad, maar zelfs nog meer van de zee. Zijn gedichten van de stad en zijn schuimendzeeproza verschenen dan ook gebundeld in het twee-in-1-boek ‘ANTWERPEN/OOSTENDE,’ dat onlangs alweer aan de tweede druk toe was. Wij zeggen: “Ahoy, Peter Holvoet-Hanssen.” Peter Holvoet-Hanssen: “Een goede wind in uw zeilen.”

Inframundo is net als enkele andere boeken van Peter-Holvoet Hanssen uitgegeven door uitgeverij Prometheus.

Neem ook eens een kijkje in Het Kapersnest, ofwel de website van Peter Holvoet-Hanssen en zijn echtgenote Noëlle Elpers, een gelauwerd schrijfster van jeugdboeken.