Sinds gisteren staat de website KUSgeneration.be online. KUSgeneration biedt een online community waar jongeren tussen 12 tot 15 jaar met elkaar over hun ideeën kunnen praten in een veilige omgeving. KUS staat voor Kids Under Sixteen, een leeftijdsgroep voor wie volgens initiatiefnemer Guy Pluym uit Antwerpen in het ‘echte leven’ bitter weinig te beleven valt.

Op de website van KUSgeneration staan onderwerpen en thema’s uit de leefwereld van deze jongeren. Via de open Facebook-pagina van KUSgeneration kunnen ze met elkaar communiceren en er is ook een eigen kanaal op YouTube in de maak: KUS TV. Nu al kunnen jongeren zich via de website aanmelden om kans te maken op een interview met een bekende artiest dat via KUS TV wordt uitgezonden. 

KUSgeneration gaat verder allerlei evenementen organiseren speciaal voor de leeftijdsgroep van 12 tot 15 jaar. Het eerste evenement is al gepland: Check!, een indoor jongerenfestival dat op 19 mei 2012 plaatsvindt in Antwerpen.

Tussen wal en schip

Als leraar lichamelijke opvoeding viel het Guy Pluym op dat er voor jongeren tussen 12 en 15 jaar maar weinig te beleven valt. “Voor de leeftijdsgroep tot 12 jaar worden er allerlei activiteiten georganiseerd en vanaf 16 jaar beginnen ze uit te gaan. De groep daartussen wordt eigenlijk over het hoofd gezien. Toen ik leerlingen hierover polste, vertelden ze mij dat ze om die reden niet konden wachten tot ze zestien worden.”

Online

Veel tieners in deze leeftijdsgroep brengen in de tussentijd veel van hun tijd online door. Daar kunnen ze, behalve met leeftijdsgenoten, ook in contact komen met personen met minder goede bedoelingen. Daarom besloot Guy Pluym een omgeving te creëren waar deze generatie zich thuis voelt, zónder het risico te worden lastig gevallen.

De website is wat Guy Pluym noemt ‘doorzichtig’ opgebouwd. “Het is zeker niet de bedoeling dat ouders de hele tijd over de schouder meekijken, maar jongeren hoeven bij ons alvast geen profiel aan te maken; er gebeurt niets in het geniep. De conversaties vinden plaats op een open fanpage op Facebook. Hierdoor kunnen ouders hun kinderen online beter volgen. Ook wordt er toezicht gehouden op de aanwezigheid van personen met verkeerde bedoelingen. Die worden onmiddellijk van de fanpage verwijderd.” 

CHECK!

Niet alleen online, maar ook in het echte leven gaat KUSgeneration zich inzetten door activiteiten te organiseren gericht op deze groep jongeren. Op 19 mei 2012 vindt alvast het jongerenfestival CHECK! plaats, een indoor jongerenfestival met de beste deejays van het moment, coole bands, een game- én make up corner én een Chill Area.

Geen ouders toegelaten

En al wordt KUSgeneration een doorzichtige en veilige community, op het festivalterrein worden ouders níet toegelaten. Nadat de kinderen aan de deur zijn afgezet, kunnen ouders terecht in een nabijgelegen loungebar of bij het nabijgelegen Museum aan de Stroom (MAS).

Guy Pluym beseft dat ouders zich nu misschien afvragen: is er wel voldoende veiligheidspersoneel en wordt er alcohol gedronken? “Voor al deze vragen kunnen zij op onze website terecht bij de rubriek ‘Voor Ouders.”

KUSgeneration.be en KUSgeneration Facebook.