“Heb jij in de afgelopen dagen een mooi moment meegemaakt en zou je dat geluksmoment willen tekenen, knippen of plakken?” Met die vraag stapt Janne Willems – vooral in treinen – op mensen af. Sinds 1 september 2010 verzamelt ze deze geluksmomenten op haar website Pluk Je Moment. Janne hoopt haar verzameling de komende jaren nog flink te kunnen uitbreiden. “Ook wil ik graag eens in vliegtuigen geluksmomenten verzamelen.”

Zelf verzamelt Janne al sinds 2002 mooie momenten. Een verzameling waarmee ze inmiddels een boekenplank heeft gevuld. Volgens haar zijn er elke dag wel momenten die het beleven, verbeelden en bewaren waard zijn. Het gaat dan ook om vaak kleine momenten die je doen glimlachen: de prachtige kleuren op de lapjesmarkt, een leuke flard van een gesprek, een lieve opmerking van een collega, schaatsen door de polder, de regen die trommelt op je dak of lekker fluitspelen.

Het verzamelen van deze momenten is niet alleen leuk, het heeft ook veel voordelen, vindt Janne. “Het geeft je een goed gevoel als je bedenkt wat voor mooie dingen je hebt meegemaakt. Je leert de mooie momenten ook steeds sneller herkennen én beleeft hierdoor ook steeds meer mooie momenten. Verder geeft zo’n verzameling je enorm veel troost als het allemaal even wat minder gaat. Het is dan fijn om er even door te bladeren.”

Heb jij nog iets mooi meegemaakt?

Al dat verzamelen maakte haar ook nieuwsgierig naar de geluksmomenten van anderen. Dus stapt Janne sinds enkele jaren ook op wildvreemden af. “Ik vraag iedereen of ze in de afgelopen dagen een mooi moment beleefd hebben en of ze dat moment willen tekenen, knippen, plakken of verbeelden. Meestal gebeurt dat in de trein. Mensen reageren eigenlijk heel positief. Vaak ontstaan er vrolijke gesprekken in een treincoupé of iemand drukt je nog snel een kaartje in de handen voor het uitstappen.”

De tekeningen belanden op haar website Pluk Je Momenten. 740 mooie momenten staan er inmiddels op. ‘Allemaal geluk en plezier dat je voor de voeten loopt,’ noemt Janne de persoonlijke momenten die zijn gevat in een tekening en voorzien worden van een woordje uitleg. Zo schrijft ene Corry: “Ik krijg van mijn kleinzoon een boom met 70 ballonnen in.” Johanne noteert: “Mijn dochter ziet voor het eerst vuurwerk om 12 uur.” En een anonieme deelnemer laat weten: “Michel doodde een muis. We joegen hem al weken achterna en nu was hij in een val terechtgekomen. Michel verloste hem uit zijn lijden.”

Wat het verzamelen van geluksmomenten zo bijzonder maakt, probeert Janne Willems nu ook via workshops duidelijk te maken aan anderen. “Tijdens een Pluk je momenten-workshop staan we stil bij de mooie momenten en leer ik mensen om die geluksmomenten te koesteren en verbeelden.”

En daar blijft het niet bij, want Janne trekt nu ook over de grens om mooie momenten te verzamelen ‘en de wereld op te ruimen.’ Daarom is er nu ook een Engelstalige versie online: Seize Your Moments.

Wil jij zelf een geluksmoment delen? Dat kan op Pluk Je Moment.