Na een eerste succesvol bezoek aan kinderen in Cambodja gaat Hairdressers Without Borders ditmaal naar de sloppenwijken in de Filippijnse stad Manilla. Rondom ‘Smokey Mountain,’ een dichtbevolkt gebied met extreme armoede, leven kinderen in erbarmelijke omstandigheden op een grote vuilnisbelt. “Ze maken houtskool en samen met hun ouders zorgen zij er ook voor dat afval wordt gescheiden en hergebruikt, zonder uitzicht op een toekomst,” aldus Esther Nieremeijer. Daar wil de kapster alvast iets aan doen. Door geld in te zamelen en kinderen een hip en trendy kapsel te geven, maar ook door hen te inspireren en opleidingen te organiseren.

 

Hairdressers Without Borders is een non-profit organisatie die gebaseerd is op liefdadigheid en educatieve doeleinden om kinderen te helpen uit arme landen. Met behulp van het kappersvak als een instrument, om een glimlach en plezier te delen. Esther Nieremeijer: “Maar Hairdressers Without Borders organiseert ook opleidingen voor kinderen, waardoor ze geïnspireerd raken en en een nieuwe en betere toekomst tegemoet gaan. De achterliggende gedachte is dat elk kind recht heeft op onderwijs en gezondheidszorg. Een 17-jarig meisje dat we leerden kennen in Cambodja is nu aan de slag in een kapsalon in de buurt. Kijk, dáár doe je het voor.”

380 Filippijnse kinderen
Begin 2013 trekt Esther Nieremeijer, een kapster uit Antwerpen, naar de Filippijnen. “Daar leven kinderen werkelijk in erbarmelijke omstandigheden. Ik ga er via de organisatie Empowering Lives Asia 380 kinderen bezoeken. Omdat enkele oudere kinderen geïnteresseerd zijn in het kappersvak, zullen er kapperstrainingen worden georganiseerd. De kinderen zullen, net als in Cambodja, door Esther geknipt worden. Kinderen die in armoede leven, zien er ook graag goed uit, aldus de kapster.
Onlangs mocht de Antwerpse kapster haar project al voorstellen op de VRT-zender één in het programma ‘Iedereen Beroemd.’ Esther Nieremeijer organiseerde ook een eerste evenement om geld in te zamelen voor de Filippijnse kinderen die ze gaat bezoeken. “Verder zijn er al contacten met talloze mensen tot in Spanje en Australië toe, die hun steentje willen bijdragen. Binnenkort ga ik ook kappersmateriaal inzamelen – zoals scharen en kammen – die ik kan meenemen naar Manilla.
Ook is het de bedoeling dat er documentaire wordt gemaakt om Hairdressers without Borders bekend te maken bij het grote publiek.”

 

Wil je Hairdressers without Borders steunen? Dat kan als particulier, maar ook bedrijven kunnen helpen door het project te sponsoren. Meer informatie vind je op Facebook-pagina van Hairdressers without Borders.