Deze Hemelvaart leek ons een mooi moment om jullie te melden dat er sinds enkele dagen een Belgische online dankbank is, met als doel: iedereen aansporen om anderen te overvallen met een welgemeende ‘dank je wel’ en een ‘dikke merci.’ Onder het motto: word een Dank-u-Man of Merci-Madam lanceert de Bond Zonder Naam het ‘dankieren.’ 

 

Je kent het vast wel: je zegt netjes dank-je-wel, zoals je moeder of je vader het je heeft geleerd en je ziet aan de schrikbeweging van de verkoopster of trambestuurder dat ze schrikken van je dank je wel en prompt vergeten om zelfs iets terug zeggen, zoals bijvoorbeeld: graag gedaan!

Het geeft aan hoe weinig er nog wordt bedankt en je nog eens de kans krijgt om: graag gedaan te zeggen. Toch is iemand bedanken (en graag gedaan zeggen!) erg belangrijk. Volgens de Bond Zonder Naam, kortweg BZN, maakt het mensen niet alleen gelukkiger, optimistischer en blijer: het verbetert ook nog eens de relaties onderling en met je omgeving en laten we er geen doekjes omheen winden: een welgemeende dank-je-wel kan je hele dag goed maken.

Dankieren
Om het danken en bedanken weer populair te maken lanceerde BZN daarom enkele dagen geleden een heuse online dankbank, waar je als dankier, meneer of madam, via een spaarboekje en met dankgeld anderen kunt bedanken en er dus lekker op los kunt dankieren. Volgens BZN verhoogt elke transactie via de dankbank het nationaal dankkapitaal.

Bekende dankers
Ook enkele bekende Belgen schaarden zich achter de dankbaarheidscampagne, zoals politica Kathleen van Brempt: “Geld, zo zegt men wel eens, is een middel om waardering uit te drukken. Daarom heeft geld een zekere ‘waarde’. Als de Europese crisis vandaag al één positief gevolg heeft, is het wel dat we inzien hoe onzinnig die gedachte wel is….  Dank is niet in euro’s uit te drukken. Het heeft echte waarde. Als we al die aandacht op de dankbank zetten, zijn we samen steenrijk.”

Drop dus vandaag nog een e-card en ervaar een wederzijdse boost van geluk.

Foto: Twee madammen die erg blij worden van een ‘merci.’ ©Sharon-Anouk Brouns.

Praktisch
Dankieren kan via dankbank.be, iedereen kan klant worden en zelf Dank u Man of Merci Madam worden, zoals in dit voorlichtingscampagnefilmpje van de Bond Zonder Naam.