De Nederlands-Siberische modeontwerpster Larisa Katz pakt uit met een collectie Collars en Manchetten die je los kunt dragen en elke jurk of jas het cachet van Haute Couture geven. De kragen en polskraagjes vloeien voort uit de kunstzinnige jurken – met opvallende kragen en mouwen – die Katz al drie jaar ontwerpt en die ze al presenteerde op catwalks in Parijs, Cannes, Dubai, Bahrein, New York en Berlijn.

Modeontwerpster, kunstenares én designer Larisa Katz werd in 1974 In Siberië geboren, maar woont en werkt al jaren in het Nederlandse Maastricht. Ze studeerde aan de kunstacademie in haar thuisland en is van huis uit schilder.

Als kunstenares bestudeerde ze oude meesters als Rubens en Vermeer en hun technieken en de techniek van iconen, iets dat haar nu goed van pas komt. Sinds drie jaar is het ontwerpen van hele grote jurken die ze zelf omschrijft als levende sculpturen namelijk haar hoofdbezigheid.

Leonardo Da Vinci

“Ik ontwierp altijd al jurken voor mijzelf, rare jurken die ik zelf mooi vond. Een fotograaf die mijn jurken had gezien, vroeg mij aan een fotoreportage mee te werken waarin ik mijn eigen creaties droeg. Die foto’s trokken zoveel aandacht dat van het een het ander kwam. Ik ben nu drie jaar bezig met de jurken, maar doe momenteel ook veel vormgeving. Dat is de fase waar ik nu in zit. Ik keer misschien ooit wel terug naar de schilderkunst, maar ik zie mijn jurken evengoed als kunst en als ontwerpster maak ik ook een statement met mijn jurken. Schilderen, beeldhouwen en ontwerpen zijn voor mij eigenlijk allemaal hetzelfde. Leonardo Da Vinci deed ook verschillende dingen in zijn leven.”

Paraplujurken

De jurken van Katz zijn stuk voor stuk kunstwerken waarin ze ongewone materialen zijn verwerkt, zoals (kinder) paraplu’s. Ze creëert torenhoge hoofdstukken en wijduitstaande rokken waar je niet zomaar mee door elke deur kunt lopen. De creaties zijn dan ook niet te koop, maar dienen om bewonderd te worden op events.

Met succes, want de afgelopen jaren werd Katz uitgenodigd in Amsterdam, Dubai, Bahrein, New York en Londen waar ze met haar shows telkens veel aandacht trok van de internationale pers. Katz debuteerde met haar opvallende creaties op Le Bal de Paris in Parijs, een jaarlijks gala voor gasten uit de international zakenwereld, politiek, kunst, media en sport. Vaste gasten daar zijn niemand minder dan koningin Noor van Jordanië, Ivana Trump en prinses Caroline van Monaco.

“Mijn jurken zijn niet gemaakt om zo mee rond te lopen, maar horen eerder thuis op de rode loper waar prominenten eerder opvallende creaties durven te dragen”, aldus Larisa Katz. Hoewel ze veel succes oogst met haar jurken, kreeg Katz ook vaak te horen dat mensen het spijtig vonden dat ze niets van haar konden kopen.

Collars en Manchetten

“Om die reden en omdat mijn modellen de kragen en manchetkraagjes voor de mouwen vaak op after-party’s begonnen te dragen om een gewoon jurkje op te leuken, ben ik  begonnen met het ontwerpen van losse kragen en polskraagjes.” De Collars en Manchetten zijn te dragen of jurken, maar je kunt er ook je jas mee opfleuren én over een dunne jas, geven ze je ook nog eens de nodige extra warmte. Voor haar ontwerpen haalt Katz haar inspiratie uit de natuur en architectuur. “Ik kijk hoe planten zijn opgebouwd, hoe een grassprietje groeit en dat gebruik ik in mijn ontwerpen. Ik houd ook enorm van architectuur: grote gebouwen die toch licht en transparant zijn, net als mijn jurken. Zo heb ik al een gouden jurk ontworpen die helemaal gebaseerd is op de kathedraal van Antwerpen. Ik bekijk dan ook hoe zo’n gebouw gedragen wordt, hoe het is opgebouwd en hoe kunnen die gebouwen al die tijd blijven staan alsof ze gisteren zijn gebouwd.”

Samenwerken

De inspiratie haalt ze niet alleen uit de natuur en architectuur, maar ook uit andere kunstenaars. “Ik werk veel samen met andere artiesten, waarmee ik ook een groep vorm die geregeld gezamenlijk naar buiten treedt. Door samen te werken vorm je een dialoog en ontstaat er een kruisbestuiving van creativiteit. De samenwerking gaat zelfs zo ver dat we elkaar ook wel eens financieel helpen. Als de een wat minder geld heeft om mee te reizen naar een buitenlands event, legt de de rest wat geld bij. Het draait niet om de centjes, maar om de dialoog, de samenwerking en de creativiteit die je bij elkaar losmaakt.”

Larisa Katz. 

(foto’s: Tatiana Black)