Op 30 oktober verschijnt Eus, de debuutroman van de jonge Nederlands-Turkse schrijver Özcan Akyol. Een groot talent, als we schrijver Joost Zwagerman moeten geloven. Özcan Akyol noemt het boek zelf voor 90 procent autobiografisch en dat betekent dat zijn leven als ex-crimineel centraal staat. Een carrière die abrupt wordt afgebroken als hij in de cel belandt, waar hij geen contact mag hebben met de buitenwereld en het zelfs moet stellen zonder televisie. Özcan slaat aan het lezen. Een nieuwe wereld gaat open. Bekijk de trailer met een waargebeurde scène uit Eus.

 

Op aanraden van een cipier begint Özcan Akyol in de cel alles te lezen wat hij in handen kan krijgen. ‘Om niet gek te worden,’ zegt hij zelf. Eerst verslindt hij alle boeken van Baantjer, maar dan begint hij met evenveel overtuiging aan de echte literatuur, zoals de boeken van Kafka, Dostojevski en Louis Ferdinand Céline. De laatste wordt zijn grote voorbeeld.
Aanvankelijk moet 
hij alle moeilijke woorden die hij niet kent, zoals bijvoorbeeld flamboyant, in een schriftje opschrijven zodat hij de betekenis later kan opzoeken in het woordenboek. Maar Özran heeft een nieuwe passie gevonden die hem voortaan van het slechte pad houdt, want hij slaat uiteindelijk zelf aan het schrijven. Vanaf vandaag ligt zijn schelmenroman Eus in de boekenwinkel.  

DWDD 
Wie gisteren naar De Wereld Draait Door keek, waar de schrijver zijn boek kwam promoten, zag hoe deze jonge schrijver Felix Rottenberg minuten aan het gieren van het lachen bracht. Özcan neemt dan ook geen blad voor de mond en heeft een broertje dood aan het elitaire literaire wereldje in Nederland, waarmee hij intussen al kennis mocht maken. Allemaal onzin, vindt hij, want ‘doe maar normaal.’ En ja, hij noemde ook namen. 

Als het boek even grappig is als hijzelf, belooft Eus alvast een bestseller te worden. In elk geval had Özran er bij het verlaten van de studio gisteren duizenden Twitter-volgers bij. Hij lijkt na gisteren ook al het nieuwe ‘enfant terrible’ te worden van de vaderlandse literatuur. Joost Zwagerman en Robert Vuijsje, toch niet de eerste de besten, loven het boek en ook de eerste recensies zijn lovend. Een nieuwe schrijfheld lijkt geboren.

Praktisch
Eus van Özcan Akyol gaat over een Turkse jongen uit Deventer die voor galg en rad opgroeit en uiteindelijk in de gevangenis beland. Het boek is een vlot geschreven schelmenroman en leest als een trein. Eus is te bestellen via bol.com. 

Bekijk hieronder een grappig promotiefilmpje, gebaseerd op een scène in het boek. En ja, dit is waar gebeurd. Als hij samen met zijn broertje gaat collecteren voor een goed doel, heeft vader Akyol een beter idee om geld in te zamelen, dat hij in eigen zak kan steken. De collectiebus wordt knalroze geverfd en het ‘goede doel’ is aids.