In het nieuwe boek Bevrijd de psychologie – Uit de greep van de Hersenmythe geeft klinisch psycholoog en psychotherapeut Jan Derksen een andere, verfrissende visie op psychologie en hoe mensen met psychische problemen te behandelen: niet door hen vol te stoppen met pillen, maar wel door weer meer oog te hebben voor emoties, kwetsbare persoonlijkheden en verlangens van mensen.

?

Psychologische thema’s vullen dagelijks kranten en magazines, waardoor het lijkt alsof psychologisch inzicht vandaag de dag hoog op de agenda staat. Schijn bedriegt, vindt Jan Derksen. In zijn boek Bevrijd de psychologie zet hij uiteen hoe hersenwetenschappers het goud in de hersenen zoeken in plaats van zich te richten op menselijk motieven, emoties en verlangens.?

‘Amateurbiologen’
‘Amateurbiologen’, noemt hij de neuropsychologen die de psychologie reduceren tot studie van observeerbaar gedrag en het werken met emoties naar het alternatieve circuit laveren.?De praktijk van etiketten plakkerij waarbij elk probleem tot een hersenstoornis wordt uitgeroepen en het zonder meer uitdelen van pillen moeten daarom een halt worden toegeroepen, zo schrijft Derksen, die stelt dat er geen oog meer is voor de kwetsbare persoonlijkheid van iemand met een ernstige klacht of ambivalente gevoelens.

?Bevrijd de psychologie biedt een onderbouwd en vurig betoog om de psychologie te bevrijden van de pogingen er elk leven uit te blazen.

Over de schrijver
Prof. dr. J.J.L. Derksen (1953) is klinisch psycholoog-psychotherapeut. Hij doceert psychologische diagnostiek en psychodynamische psychotherapie en werkt in de psychotherapiepraktijk Derksen & Klein Herenbrink. In 2009 verscheen bij Bert Bakker van zijn hand: Het narcistisch ideaal. Opvoeden in een tijd van zelfverheerlijking en in 2010 De woorden om het te zeggen, over ontdekkende psychotherapie.

Bevrijd de psychologie – Uit de greep van de Hersenmythe is uitgegeven door uitgeverij Bert Bakker/Prometheus.