Het bestellen van een caffè sospeso, een zogenaamde uitgestelde koffie, is een traditie die lange tijd werd toegepast in koffiebars in Napels. Wanneer de klant, als uiting van zijn voorspoed of vrijgevigheid, een caffè sospeso bestelde, betaalde hij twee koffie maar ontving er slechts één. De tweede koffie was bestemd voor een volgende klant die het minder breed heeft. De traditie is inmiddels opgepikt in landen als Nederland en Bulgarije.

 

Het gebruik van de caffé sospeso is is vandaag de dag minder algemeen geworden in Napels, maar nu is het fenomeen opgepikt in onder meer Nederland en Bulgarije. 

Het betalen van een uitgestelde koffie wordt gezien als een vorm van altruïsme. De extra koffie is bedoeld voor iemand die het niet of nauwelijks kan betalen. Het fenomeen is momenteel de nieuwste hype op Facebook. In Nederland wordt er intussen al heel wat ‘uitgestelde koffie’ besteld. 

Hoe werkt het? Heel simpel. Je stapt een café binnen en bestelt twee of meer koffies. Je betaalt diverse kopjes koffie, maar drinkt er maar één. Nadien kan iemand vragen of er een uitgestelde koffie is. Hij of zij hoeft die dan niet te betalen. Je koopt dus eigenlijk een koffie voor iemand anders die het minder breed heeft. 

In Bulgarije zijn al 150 koffiezaken die deelnemen en ook in grote steden in Nederland kun je al uitgestelde koffies bestellen. Hier kun je zelfs snacks voor iemand anders bestellen.

Meer informatie vind je op uitgesteldekoffie.nl.