Een platenspeler die het leven van een boom afspeelt? Inderdaad. En er zit heel wat muziek/leven in bomen, bewijst de jonge Duitse kunstenaar Bartholomäus Traubeck. Hij ontwierp een computergestuurde ‘grammofoonspeler’ en legt er ‘lp’s’ van bomen op. De gegevens van de jaarringen vertaalt hij naar een pianocompositie. De jaarringen ‘dienen’ als platengroeven en als je daar een ‘naald’ op zet, hoor je dus het levensconcert van een boom. Een vimeo video om te beluisteren op een zondag als deze.  

Bartholomäus Traubeck, geboren in München in 1987 en afwisselend woonachtig in Rotterdam en het Oostenrijkse Linz, gebruikte boomschijven – waar zoals we allemaal weten de ‘leeftijd’ van een boom in zit gegroefd – en vertaalt de gegevens van de jaarringen met behulp van een computer naar pianomuziek. 

Hij analyseert de jaarringen op kracht, dikte en tempo van groei. Dat gebruikt hij als basis voor de ‘vertaling’ naar pianomuziek, waarbij hij ook nog andere ‘persoonlijke’ gegevens van elke boom opslaat, zoals donker/licht en textuur.

Volgens Bartholomäus Traubeck is de basis van de muziek wel gelegd in het computerprogramma, maar omdat de ingevoerde gegevens per boom verschillen, ‘klinkt’ elke boom anders. En: je kan er zelfs mee ‘scratchen,’ zoals te zien is in de tweede video van de kunstenaar, die we je ook niet willen onthouden.

De jonge kunstenaar maakte zijn project in oktober 2011 wereldkundig en inmiddels kan hij rekenen op heel wat aandacht. Op zijn website legt hij zelf uit hoe het werkt. Hier vind je ook alle informatie over zijn andere projecten en waar je Years met eigen ogen kunt  bekijken. 

Je kunt er zelfs mee scratchen, zoals te zien is in een andere vimeo video van Bartholomäus Traubeck.