Het wordt de week van het Songfestival 2012 dat zaterdag 26 mei zal plaatsvinden in Azerbeidzjan. Nederland heeft zich ondanks de jaarlijkse sfeer van ‘goede hoop’ al zeven jaar niet weten te plaatsen voor de ‘grote finale.’ Niet al te best dus. De dame die de eer van Nederland dit jaar moet zien te redden is Joan Franka. 

 

De jongste geschiedenis van Nederland en het Eurovisie Songfestival is niet om over naar huis te schrijven. Al zeven jaar doet Nederland niet meer mee voor de knikkers: het behalen van de finale. De NOS wilde het nationale songfestival jaren geleden al niet meer organiseren, dus nam de TROS het over.

Veel Nederlanders die hunkerden naar de succesvolle jaren van weleer, toen Nederland nog eens meedeed voor de punten, hielden hun hart vast, want TROS is dat niet hetzelfde als direct Marianne Weber en vader Abraham sturen? Inderdaad ging het de eerste jaren goed mis, denk maar aan Sieneke met haar draaiorgel: Shalalie, shalala, ik ben verliefd … geschreven door vader Abraham.

Dit jaar kwam de omroep op de proppen met Joan Franka die het tot de liveshows bracht van The Voice of Holland en Nederland mag vertegenwoordigen en ook dit jaar wordt er  ‘positief gedacht.’ Joan noemt zichzelf singer-songwriter en in die hoedanigheid nam ze deel aan het Nationale Songfestival 2012.

Mat haar indianentooi wist ze direct het nieuws te halen. Een ‘steungroep’ voor indianen, die zichzelf presenteerde als Real Indian Nation, liet weten dat ze native Americans zou beledigen met haar indianentooi. 

Het liedje waarmee Joan donderdag een plaats in de grote finale moet zien te behalen is You & Me. Hoe het klinkt, hoor je in tijdens deze repetitie in de Baku Crystal Hall. 

Update: De indianentooi heeft het niet gedaan voor Joan, haar stem liet het ook wel afweten. Het was niet loepzuiver. Joan bereikte met haar zelfgeschreven niet de finale en voor de zevende keer op rij ontbreekt Nederland tijdens het Eurovisie Songfestival. Wat nu? Gelukkig is er nog het EK.