Binnen een week verliest de wereld een muzikaal talent. Na Donna Summer is nu ook Robin Gibb, van de Bee Gees, bezweken aan de gevolgen van kanker. De familie Gibb heeft het niet getroffen: jonge broer Andy Gibb, die een korte solo carrière beleefde als tieneridool, stierf al op zeer jonge leeftijd, net voordat hij de vierde Bee Gees zou worden. Maurice, de tweelingbroer van Robin, stierf in 2003 bij complicaties bij een darminfectie. Robin en Barry: de oudste, lange, dunne Gibb, maakten meer ruzie dan iets anders, máár wat hebben ze ons veel plezier geschonken met hun muziek.

 

Vooral de soundtrack voor Saturday Night Fever was een schot in de roos. Wat keken wij graag naar die videoclips van alle hits die hieruit voortkwamen en die te zien waren tijdens Toppop: drie broers op een rijtje…

Er zijn zoveel heerlijke hits die we zouden kunnen kiezen, maar wij kiezen voor Stayin’ Alive. Het herinnert ons eraan hoe we vroeger vooral naar Barry keken als ze daar zo met z’n drietjes liepen. Niet omdat we nu verliefd waren op hém – Help, nee: dat gaat niet als mannen geföhnd en dansend haar hebben. Wij waren namelijk verliefd op John Travolta – maar laten we eerlijk zijn: hij was wel knapper en langer dan de twee tweelingsbroers aan zijn zijde.

Toch was Robin, die nu stierf, een van de muzikale (schrijf-) talenten achter de vele hits die de Bee Gees in de jaren zeventig scoorden. Wij kunnen na vandaag alleen maar zeggen: de hemel wordt weer wat muzikaler.

Luister naar Stayin’ Alive, een nummer dat op 11 februari 1978 de Nederlandse hitparade binnenkwam, na eerst Alarmschijf te zijn geweest.

Stayin’ Alive – Bee Gees