Gewone voorwerpen die we vandaag de dag gebruiken, zijn over een eeuw vast heel bijzonder. Vanwege het honderdjarig bestaan van het Openluchtmuseum in Arnhem – waar je kunt zien hoe de mensen vroeger leefden – ging het museum op zoek naar de zogenaamde ‘Tien van 2012:’ tien alledaagse voorwerpen die voor de toekomst bewaard zouden moeten blijven…en jij kunt voorwerpen nomineren.

Wie de moeite neemt om via de website van de ‘Tien van 2012’ een onmisbaar voorwerp voor de toekomst te nomineren, zo werd er eerder geheimzinnig beloofd, zou kans maken op eeuwige roem…De tien winnende voorwerpen en hun verhalen worden namelijk ook echt opgenomen in de museumcollectie.

Het is de eerste keer dat het Openluchtmuseum aan deze vorm van co-creatie doet. “Wij zijn dan ook benieuwd naar alle reacties. Op welk voorwerp van nu kijkt u dan wellicht met verbazing terug,” klinkt het.

Voorwerpen nomineren?

Sinds 24 april kun je via de speciale actiesite van ‘De ‘Tien van 2012’ zelf een voorwerp selecteren, waar mensen over een eeuw echt niet zonder kunnen. Wij zeggen doen, want we zien er nu enkele nominaties, zoals een asbak en games en daar kunnen we toch makkelijker zonder dan een een pan, een visnet, een zeis en een ploeg, maar ook een waterzuiveringstoestel, een bril, een drukpers om er nog maar een paar te noemen.

Trailer

Het Openluchtmuseum maakte zelf een trailer over ‘De Tien van 2012.’