We worden dagelijks overspoeld door negatieve berichten en dat heeft zijn weerslag op hoe wij de wereld zien, ervaren en hoe wij onszelf daarbij voelen. Waarom mogen wij niet weten welke positieve zaken er plaatsvinden, zodat we ons ook een beter beeld kunnen vormen van de wereld waarin wij leven? Het is niet allemaal kommer en kwel; er gebeuren nog wel degelijk zaken die positief zijn. En ik wil ze horen en erover lezen.

Afgelopen week las ik zowaar enkele positieve berichten in kranten waarin doorgaans negatieve berichtgeving overheerst. Het eerste bericht ging over een Belgisch meisje dat haar rugtas met haar lievelingsbeertje was kwijtgeraakt in Stockholm. Het beertje en de rugtas waren gevonden door de wachten van de Zweedse premier. De wachten brachten de spullen naar de premier met de vraag wat ze ermee moesten aanvangen. Die aarzelde geen seconde en stuurde de spulletjes terug naar het meisje met een leuk briefje erbij en enkele foto’s van de wachten die haar rugtas en lievelingsbeertje hadden gevonden. Het meisje was dolblij en haar moeder stuurde de Zweedse premier als bedankje een doosje bonbons. Leuk vind ik dat.

Het tweede bericht was eerder ontroerend. Een koppel dat 72 jaar getrouwd was stierf hand in hand met een uur verschil. De Amerikaanse Gorden Yeager (94) en zijn vrouw Norma (90) waren samen sinds ze de middelbare school verlieten en leefden een lang en gelukkig leven met elkaar. Tot ze samen betrokken raakten in een auto-ongeval en in het ziekenhuis beiden hun laatste adem uitbliezen terwijl ze elkaars handen vasthielden. Ze werden samen gecremeerd en hun as werd gemengd, zo vertelde hun dochter nog. Ontroerend dus.

Happy News

Afgelopen week had ik ook een discussie met een collega die zei dat goed nieuws geen nieuws is. Als het goed gaat, is dat volgens hem het vermelden niet waard. Ik ben het daar
niet mee eens. De mensen hebben nood aan positieve berichten en dat blijkt ook wel. Er ontstaan her en der nieuwssites met titels als ‘Happy News’ en de ‘Positief Nieuws’-krant en ze worden nog gelezen ook.

Wat dat betreft kunnen we een voorbeeld nemen aan Aziatische kranten die vaak op hun voorpagina berichten over pakweg een zieke aap of een ontsnapte olifant. Niet dat dit positief nieuws is, maar op wereldvlak is het natuurlijk maar een kleine gebeurtenis. Aziaten kunnen vaak weken lang intens meeleven met de zieke aap of de ontsnapte olifant.

Daarom is dit soort nieuws het vermelden waard. We worden dagelijks overspoeld door negatieve berichten en dat heeft zijn weerslag op hoe wij de wereld zien, ervaren en hoe wij onszelf daarbij voelen. Waarom mogen wij niet weten welke positieve zaken er plaatsvinden, zodat we ons ook een beter beeld kunnen vormen van de wereld waarin wij leven? Het is niet allemaal kommer en kwel; er gebeuren nog wel degelijk zaken die positief zijn. En ik wil ze horen en erover lezen.

Gezonde kroketten en kaviaar voor bedelaars

Neem nu het Jeugdjournaal. Die gaan de moeilijke onderwerpen ook niet uit de weg, maar het nieuws dat ons wordt aangeboden is wel in evenwicht, want er wordt ook bericht over allerhande positieve zaken. Ik houd daar altijd een prettig gevoel aan over. Dat kan ik niet zeggen over het kijken naar het gewone journaal. Dus surf ik geregeld eens naar enkele van die positieve nieuwssites. Een greep uit het aanbod van vandaag: ‘Scholieren maken gezonde kroket,’ ‘Paddestoel helpt tegen griep,’ ‘Politie Milaan deelt kaviaar uit aan armen,’ ‘Huilen lucht echt op’ en ‘Boekarest behaalt record kerstcadeautjes uitdelen…’ Daar word je toch een stuk vrolijker van dan: ‘Bende sloot gehandicapten op in kelder,’ ‘Vrouw had seks met vier jongens die ze dronken voerde,’ ‘Canada gaat meer asielzoekers weren’ en ‘Elektriciteit in een jaar een derde duurder’ uit het nieuwsaanbod van vandaag in de ‘gewone’ kranten.

Mensen willen meer goed nieuws

Volgens de Nederlandse organisatie Zinfo, die elk jaar de Goed Nieuwsdag organiseert, blijkt dat ruim 83 procent van de Nederlanders nood heeft aan meer positief nieuws. Dat blijkt uit landelijk onderzoek van DirectResearch uit 2008. De hoeveelheid goed nieuws in de media is volgens 65 procent van de Nederlanders ondermaats. Dat blijkt dan weer uit een enquête van Maurice de Hond. In een poll op Telegraaf.nl zegt ruim 80 procent dat nieuws over familiedrama’s, ziekte en persoonlijk leed niet in de krant thuishoren.

Het is zelfs de maatschappelijke taak van kranten en media om ook aandacht te besteden aan positieve en oplossingsgerichte gebeurtenissen uit de samenleving, concludeert de Fontys Hogeschool voor Journalistiek in een vakonderzoek. Goed nieuws sluit tevens aan bij de huidige tijdsgeest waarbij miljoenen mensen interesse tonen in een bewuste, betrokken en betekenisvolle lifestyle.

Dat ook de journalisten zelf goed nieuws belangrijk vinden, blijkt wel uit het initiatief van Bas Mesters, correspondent in Italië voor NRC Handelsblad en NOS. Hij startte begin dit jaar een website met goed nieuws, over mensen die hun stad of land proberen te verbeteren. Aan www.one11.nl doen zeventig journalisten van verscheidene media belangeloos mee. Volgens Mesters was 2010 namelijk zo’n rampjaar dat er hoge nood is aan meer goed nieuws. „Het hele eerste decennium werd trouwens beheerst door crises: economisch, het klimaat, 11 september, de botsing tussen beschavingen. Door de economische crisis en het integratiedebat heerst het gevoel dat mensen geen toekomst meer hebben, dat het alleen maar slechter kan gaan. Met deze site willen we Nederland een cadeau geven. We laten mensen aan het woord die tegen de verdrukking in oplossingen zoeken. Een Chinees bijvoorbeeld die op een brug probeert mensen ervan te weerhouden om zelfmoord te plegen. Of een Nederlandse veiligheidsmanager op een school die zich blijft inzetten voor haar jongeren. De bedoeling is dat die verhalen ook in de gewone media komen,” zegt Mester in dagblad Trouw.

En ook de adjunct-hoofdredacteur van opinieblad Ode pleit in een opiniestuk in de krant NRC voor meer positief nieuws. “Journalisten portretteren de fanatieke strijders, niet de vredesonderhandelaars. Ze lopen uit voor ieder conflict, maar negeren de bruggen die worden gebouwd”, schrijft Marco Visscher op de opiniepagina van NRC.  

Volgens Visscher hebben journalisten dan ook een fetisjachtige liefdesrelatie met verdriet, verderf en vernietiging. Hij pleit voor journalistiek die meer oog heeft voor positieve ontwikkelingen in de wereld, zoals de afname van de internationale wapenhandel en van het aantal gewapende conflicten.

In Vlaanderen toonde politicus Bert Anciaux zich in het verleden al een groot pleitbezorger van meer positief nieuws. “Het klinkt misschien allemaal wat melig, maar dat is het geenszins. Er moet gewoon een tegenbeweging op gang gebracht worden die ingaat tegen het cynisme en de zwartkijkerij die overheerst. Vlaanderen heeft zo verschrikkelijk veel om fier op te zijn.”

Word Optimist

Om af te sluiten even iets over het belang van positief nieuws. In zijn boek ‘Word Optimist’ dat deze maand verscheen, schetst auteur Leo Bormans, hoofdredacteur van het Vlaamse scholierentijdschrift Klasse, de invloed van negatieve berichtgeving. “Het effect is desastreus: mensen geloven niet in zichzelf en de samenleving, ze vertrouwen niemand en wantrouwen de instellingen, ze laten zich leiden door angst in plaats van hoop, sluiten zich af, investeren niet in duurzame oplossingen tot nut van ‘t algemeen, verliezen de sociale cohesie, worden depressief…” Wij hebben daarom alvast een goede cadeautip voor de kerst. Het boek ‘Geluk, the World Book of Happiness’ van Leo Bormans. Hierin delen 100 geluksprofessoren uit meer dan 40 landen hun kennis over geluk delen. Geen dromen maar op onderzoek gebaseerde feiten die wereldwijd bijdragen tot het geluk van mensen en de samenleving.

Zunke