Mijn moeder heeft vandaag haar eerste You Tube-filmpje op haar profiel geplaatst. Sam Cooke’s Wonderful World. Ik ben apetrots. In de eerste plaats omdat ze pas twee weken geleden haar profiel heeft aangemaakt op de sociale netwerk-site. Zo kreeg ik ineens geheel onverwacht een vriendschapsverzoek van haar. Direct gevolgd door een bericht of ik wilde bevestigen dat ik haar dochter ben. Dat wilde ik wel.

Mijn moeder heeft vandaag haar eerste You Tube-filmpje op haar profiel geplaatst. Sam Cooke’s Wonderful World. Ik ben apetrots. In de eerste plaats omdat ze pas twee weken geleden haar profiel heeft aangemaakt op de sociale netwerk-site. Zo kreeg ik ineens geheel onverwacht een vriendschapsverzoek van haar. Direct gevolgd door een bericht of ik wilde bevestigen dat ik haar dochter ben. Dat wilde ik wel.

Ik volg haar stappen in deze virtuele jungle sindsdien dagelijks. Ik zie dat ze nieuwe vrienden maakt, reageert op foto’s en berichten, ons (haar vier dochters) volgt en haar favorieten-lijstje dagelijks aanvult (vandaag: Sofia Loren, dansen en Gipsy Music). Ze is erg actief, merk ik. Het leukste vind ik dat ze de ‘vind ik leuk-button’ links laat liggen, maar voluit ‘vind ik leuk’ typt in het reactievakje.

Mijn moeder wordt deze maand 68 en lange tijd wilde ze helemaal niets van het internet of email weten. Ik herinner mij hoe ik het tijdens een wereldreis van een jaar moest doen met ‘oh ja: en veel groetjes van mam’ onderaan de mails van mijn zussen. Als je haar probeerde over te halen om een hotmail-account aan te maken, werd ze zelfs opstandig: “Als je ouder wordt, hoef je niet aan alles meer mee te doen. Ik geloof het wel.”

Vandaag de dag kan ze chatten, heeft ze MSN op haar laptop geïnstalleerd en heeft ze dus ook You Tube ontdekt. Om haar aan te moedigen heb ik haar Sam Cooke-filmpje al ‘geleukt.’ Het tweede You Tube-filmpje staat intussen ook al op haar profiel. Ze is zich lekker aan het uitleven.

Hysterische sms-jes

Dat ze met haar tijd meeging, heeft wel wat voeten in aarde gehad. Toen we jaren geleden een gsm kochten voor haar verjaardag, was ze helemaal niet blij. Zo liep ik op een dag naast haar in de stad toen ze geïrriteerd uitriep: “Wat is in godsnaam dat vreselijke geluid?” “Het vreselijke geluid” kwam uit haar handtas, maar dat had ze dus niet door. Ook kregen wij – haar dochters – in die tijd regelmatig lege sms-jes of van die halve sms-jes: “Fijn dat jull….. ” of: “Ben nu in….” en dan niks meer. Soms ontving ik hysterische sms-jes (in hoofdletters) “HOELAAT KOMEN JULLIE?” Wij lachten wel eens om haar onkunde en bij elke lege sms dacht ik: och, ze heeft toch weer aan mij gedacht.

Het sms-en heeft ze inmiddels helemaal onder de knie. Daarna had ze de smaak te pakken en begaf ze zich dus ook op het internet. Binnen de kortste keren had ze het chatten onder de knie. Ik vermoed ook dankzij een man, maar weet het niet zeker. Mijn moeder heeft intussen namelijk haar privacy opgeëist.

Als we nu een paar dagen komen logeren, trekt ze zich geregeld terug in haar vaste hoekje aan de eettafel en tikt ze er lustig op los. Wij vragen niks. We weten intussen wel beter. Omdat mam aanvankelijk de laptop van mijn jongere zus gebruikte – en die zag wat ze uitspookte – eiste ze haar eigen laptop. Die heeft ze intussen. Ze is ook best koppig als je haar iets wil bijleren. Zo merkte ik op Facebook dat ze persoonlijke gevoelens openlijk op het prikbord van iemand postte, terwijl mij dat eerder geschikt leek om als persoonlijk bericht te sturen. Ze luisterde niet naar mijn aanwijzingen, vond dat ik haar niets moest leren. Ze ontdekt het namelijk liever zelf. Gelijk heeft ze.

Toch kan ik het niet laten om haar dagelijks te volgen. Met mijn andere zus bespreek ik zelfs geregeld haar Facebook-verrichtingen. Zo ook het feit dat ze haar eerste You Tube-filmpje heeft geplaatst. Trots zeggen we tegen elkaar: “Heb je het gezien?”

Grijze surfers

Van vrienden hoor ik ook dat hun ouders de virtuele wereld massaal hebben ontdekt. Waar ze eerst schoorvoetend hun eerste stapjes zetten zijn ze ons nu zowat voorbijgestreefd in handigheid op het net. Ze zijn met veel, de Silver Surfers, zo leert onderzoek in Groot-Brittannië. De grijsaards die het internet bestormen en ze leren snel.

Zo heeft mam zojuist wéér iets nieuws geleerd, zie ik. Ik had zelf net de clip Heavy Cross van Gossip op mijn profiel geplaatst met de tekst: “Goeie stofzuig-muziek.” Mijn moeder heeft dat filmpje nu ‘gedeeld.’ “Ben je ook aan het stofzuigen, mam?” tik ik. Haar antwoord volgt al snel: “Nee, maar ik vind het toch leuk.” Ik vind dat dan weer leuk, mijn actieve en eigengereide cybermum. Daar heb ik ook geen vind-ik-leuk-button voor nodig om dat te vinden. Dus stuur ik haar een 🙂 terug.

Zunke