Afgelopen maand was er in Nederland ophef over een nieuw televisieprogramma: ‘Dit is mijn Lijf,’ gebaseerd op het Britse Embarrassing Bodies. Het programma gaat over gewone mensen die zich schamen over een bepaald lichaamsdeel en hierdoor niet naar de dokter durven te gaan. Voor de camera kunnen ze zich laten bijstaan en behandelen door twee artsen en een tandarts die in een bus door Nederland rijden. Zo ook de vrouw met te grote schaamlippen, die ook vol in beeld kwamen.

Afgelopen maand was er in Nederland ophef over een nieuw televisieprogramma: ‘Dit is mijn Lijf,’ gebaseerd op het Britse Embarrassing Bodies. Het programma gaat over gewone mensen die zich schamen over een bepaald lichaamsdeel en hierdoor niet naar de dokter durven te gaan. Voor de camera kunnen ze zich laten bijstaan en behandelen door twee artsen en een tandarts die in een bus door Nederland rijden.

Zo ook de vrouw met te grote schaamlippen, die ook vol in beeld kwamen. Je kunt je afvragen of met je hele hebben en houden op nationale televisie komen niet meer schaamte met zich meebrengt dan een simpel privébezoekje aan de dokter.

De flappen van de dame in kwestie, Kimberley, werden vervolgens bijgeknipt en ook het resultaat was in alle glorie te bewonderen. Kimberley kirde nog dat ze alweer kon fietsen en de dokter zag ook dat het goed was.

En dan te bedenken dat onze ouders vijftig jaar geleden van hun stoel vielen toen de eerste blote borst op televisie verscheen. Sindsdien zijn er op de kijkbuis al heel wat taboe’s doorbroken en net als we denken dat we alles al hebben gezien, verschijnen die flappen van Kimberley in beeld. Wat staat ons nog te wachten? Iemand met eczeem tussen de billen, zo belooft de volgende aflevering van ‘Dit is mijn Lijf’ alvast. Brrr.

Ook in Vlaanderen wordt momenteel gewerkt aan een eigen versie van het Britse programma Embarrassing Bodies. Benieuwd wat we allemaal voorgeschoteld krijgen? Het persbericht is alvast duidelijk. ‘Wratten op de hielen, aambeien, de beruchte okselvijvers, pijn tijdens het vrijen, schimmelnagels, te veel haargroei, slechte adem, winderigheid, geurtjes op intieme plekken: het mag allemaal aan bod komen.’ Productiehuis Kanakna zal alles close up in beeld brengen.

Ondertussen bij de bakker

Nu vind ik dat iedereen moet doen, want hij of zij denkt dat nodig is. Live and let live, whatever makes you happy….maar toch. Vaak overvalt mij bij het zien van dit soort televisie het besef dat deze mensen tegen zichzelf moeten worden beschermd. In plaats daarvan worden ze schaamteloos gebruikt om de kijkcijfers op te krikken.

Maar waarom nemen mensen aan dit soort programma’s deel, vraag je je ook bezorgd af. Gaat het om de gratis behandeling van doos en bilspleet? Want ik kan geen andere reden bedenken waarom je anders laat inzoomen op je intiemste delen. Het moet toch geen pretje zijn om achteraf bij de bakker te horen: “Aha, jij bent die vrouw met die lellende schaamlippen.” Zou Kimberly dat beseft hebben toen ze zich aanmeldde? Ik vraag het mij af.

Brabantse wipkippen

Amper bekomen dient zich het volgende programma al aan: New Chicks. Een groep chicks uit het Nederlandse Noord-Brabant mogen zich helemaal uitleven op het zonnige Curacao. De dames in kwestie zijn op zoek naar liefde, zo beweert RTL. Vandaar dat er elke aflevering jongens uit heel Nederland komen logeren in de villa.

Je raadt het al. In werkelijkheid zijn zowel de dames als de jongens op zoek naar seks, want wie drie dagen geen man in bed heeft, kan vertrekken en wordt onherroepelijk vervangen door een ander wipkip uit Noord-Brabant. Over liefde gesproken.

Presentatrice Nikkie Plessen liet zelf al weten dat wat haar betreft haar eigen dochter nooit zou mogen deelnemen aan het programma. New Chicks werd op Twitter met de grond gelijk gemaakt, maar de kijkcijfers vertellen een heel ander verhaal. Kortom: wij vinden het maar niks, maar we kijken wel massaal.

Nauwelijks bekomen lees ik volgend bericht: ‘De zender Lifetime start binnenkort met ‘Starving Secrets,’ een reality-reeks over anorexiapatiënten.’ ‘Starving Secrets’ wordt gepresenteerd door Tracey Gold, een actrice die twintig jaar geleden zelf aan anorexia leed. Zij volgt enkele weken het lief en leed van anorexiapatiënten en hun behandelende specialisten.

‘In mijn tijd was er erg weinig informatie over anorexia’, zegt Gold. ‘De mensen die je ziet in Starving Secrets tonen aan hoe het leven is als anorexiapatiënt. Je ziet al de ellende en de eenzaamheid, maar ook dat er licht is aan het einde van de tunnel.’

Natuurlijk kon het programma nog voor de eerste uitzending rekenen op massa’s kritiek, maar we weten nu al dat het publiek zich maar al te graag vergaapt aan veel te dikke of enge dunne mensen. Met andere woorden: het zal wel scoren.

Voyeur-televisie

Natuurlijk schuilt in elk van ons een voyeur. Niets eenvoudiger dan veilig thuis op de bank kijken naar de capriolen van de mannelijke en vrouwelijk sletjes in programma’s als Oh Oh Cherso en New Chicks. Maar waar gaat dat eindigen, vraag ik mij wel eens af. Nu al kunnen we zien hoe mensen samenleven, seksen, worden opgepakt, eten, koken, afvallen, bijkomen, (internet-)daten, trouwen en scheiden. En Zo Voort. Nog even en er zijn meer mensen die wél, dan niet op de televisie zijn geweest.

Daarom pleit ik ervoor dat we met zijn allen terugkeren naar de anonimiteit, dat we onze geheimen weer beleven achter gesloten deuren. Veel mystieker en smaakvoller. Ik wil niet weten hoe anderen hun leven beleven, laat staan hoe hun schaamlippen worden bijgeknipt of hoe ze op Curaçao op zoek gaan naar bedpartners of hoe ze drie dagen later worden vervangen door een andere wipkip uit Noord-Brabant.

Zunke