Wij hebben thuis een ‘oma BE’ en een ‘oma NL’. Twee totaal verschillende types. De één kan de hele dag onder de tafel met de barbies spelen. Met haar kleinkinderen wel te verstaan. De andere is beter in het ‘serieuzere’ werk, zoals punniken en het maken van kleertjes. De één zegt afrijzer, de ander glijbaan. De één zegt biezebeis, de ander schommel. Mijn kinderen zeggen dus allebei.


Op school heeft de oudste het over ‘ik ben gewonnen’ en de juf denkt, dat ze dat fout zegt, omdat ze grammaticaal nog niet onderlegd is, maar ik weet beter. In Nederland zeggen ze namelijk ‘ik heb gewonnen’ en in België meestal ‘ik ben gewonnen’, maar we verliezen wel meestal het Groot Nederlands Dictee! Zo heb ik thuis verder een frigo en een koelkast, laarzen en botten, een schoonmaakdame en een kuisvrouw.

Mijn dochters hebben ook een dubbele nationaliteit. Handig voor als ze ooit om wat voor reden dan ook de grenzen sluiten. Minder handig voor mij, want ik zit dan verplicht zonder kinderen vast aan Hollandse bodem. Zeker aangezien er geen trouwring aan mijn vinger prijkt. Wel een heel leuk ding betreffende hun dubbele nationaliteit: De grens over gaan. Richting Belgie juicht de achterbank van de auto me toe: Yeaaaaah Belgie! En andersom: Yeaaaah Nederland! Hahaha hoe chauvinistisch kan je zijn. En als Nederland tegen België speelt, juichen ze letterlijk met pret voor twee, voor beide kanten dus. En soms voor mij helaas aan de duivelse kant wat meer.

Het is weer bijna Pasen. Dus in België komen ‘de klokken’ de paas-eitjes verstoppen en in Nederland doet de paashaas dat met een mand op zijn rug. Volgens de katholieke traditie worden paaseieren door de klokken van Rome geworpen. Alle klokken zijn volgens die traditie, na het luiden tijdens het Gloria, tijdens de mis op Witte Donderdag, naar Rome vertrokken om op Paaszondag de meegebrachte eieren uit te werpen. Een wikipediaans mondje vol. Een theorie wil dat protestanten het katholieke verhaal over de klokken niet wilden vertellen. Nee, dat snap ik, want het is natuurlijk een raar verhaal. De protestanten zouden daarom de paashaas aan het verhaal hebben toegevoegd. Nee, dat verhaal klinkt inderdaad veel geloofwaardiger.

Op dit moment kan ik nog even geen slechte gevolgen zien van de mix.

Annexeren die boel dus. Grapje.

Femke 

Femke Terra is Nederlandse. Ze heeft haar eigen bedrijf: Ceremonie op locatie.

Foto©Morguefile.