Mijn oudste dochter is momenteel gek op moppen-boeken. Meestal zijn de moppen in deze boeken niet van dien aard dat je er keihard om moet lachen, maar wel als de mop begint met: “Komt een Belg bij de dokter……” Hun vader is namelijk een Vlaming en het vertrekken van zijn gezicht bij deze openingszin vind ik persoonlijk al heel erg grappig. Trouwens, ik moet in België ook vaak naar domme moppen over ‘Hollanders’ luisteren, dus ik mag er dan ook om lachen.

Een beetje humor op z’n tijd, is gezond. Het liefst vertelt mijn vijfjarige dochter aan elke kale man, die ze tegenkomt. “Mijn vader heeft ook geen haar. Tenminste hij heeft wel haar, heel veel krullen zelfs, maar hij scheert ze altijd af zegt mijn moeder.” Ook dit noem ik humor. Mijn ‘haarloze’ partner denkt daar anders over. Nu klinkt het alsof we hier in dit huishouden alleen maar aan ‘Belgje-pesten’ doen, maar dat is niet zo hoor.

En kom, je moet tegen een stootje kunnen! Ik ben zelf als 6-jarige wel eens uit mijn bed getrommeld door mijn ouders, omdat ik ‘snel-snel-snel’ mijn kleren aan moest, omdat ik anders ‘snel-snel-snel’ te laat op school zou komen. Toen ze me vervolgens buiten de deur duwden met mijn broodtrommel, begonnen ze te lachen: “1 april! Het is zaterdag.” Ik ben dit niet vergeten, maar heb er ook geen psychische schade aan overgehouden.  

Dan zwarte humor. “Mama, wat is zwarte humor?” Antwoord: “Al die mensen die momenteel aan het praten zijn over zwarte piet, lieverd.” Nee, natuurlijk zei ik dat niet! Zo’n flauwe grap! Ik heb het uitgelegd: “Zwarte humor, is het soort humor dat mensen een beetje ongemakkelijk maakt of choqueert. Humor waarmee iemand kan gaan lachen als een boer met kiespijn. Dat laatste berust overigens op het oude vooroordeel dat boeren vaak lomp zijn, dus daar moet je ook weer mee oppassen. Voor je het weet komen de  boeren in opstand.”

Wikipedia legt met betrekking tot zwarte humor uit, dat op juiste moment en in de juiste omstandigheden, deze vorm van humor ook kan helpen om spanningen weg te nemen of het leed te relativeren. Doordat echter elk individu zijn eigen morele en ethische grenzen heeft is de reactie bij het publiek niet altijd in te schatten.

Inderdaad. Je moet er zelf dan natuurlijk ook een beetje tegen kunnen als een goede grap bedoeld of onbedoeld op je afgevuurd wordt. Zo zei mijn dochtertje dit weekend nog, terwijl we naakt in de badkamer stonden en  zij opeens mijn beide borsten omhoog duwde: “Kijk, zo kunnen ze ook.” Volgens mij heb ik daar een Peter van Straaten tekening in real life te pakken! Toch, ik ken iemand, die voor het maken van dezelfde grap, een zware beuker had gehad.

In ieder geval. Ik ben van mening dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met het infiltreren van je kinderen met een gezonde dosis droge humor. Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd! Dus…

Er komt een Belg verkleed als Zwarte Piet bij de dokter……

Femke Terra

Foto©Sharon-Anouk Brouns.


Femke Terra is moeder van twee dochters en runt Ceremonie op Locatie, een bedrijf dat onder het motto ‘Life is too short for boring parties’ feesten op locatie organiseert die helemaal worden afgestemd op jouw wensen en dromen. In februari 2014 zal Ceremonie op Locatie aanwezog zijn op de Love & Marriage beurs staan. Meer info: Ceremonie op Locatie.