‘Omdat er ook iets bewoog op de parkeerplaats, keek ik ook die kant op. En wat zag ik? Ons vrouwtjes-konijn Snuf! Ook ontsnapt en ze werd ter plekke ‘genomen’ door een haas! Mijn gebonk op de ramen had weinig effect, gezien het dubbel glas en dus rende de hele familie, de straat op om de konijnen te redden. De één van een auto-ongeluk, de ander van een ongewenste zwangerschap.’

 

Mijn vriend begon te lachen en ik zei tegen hem: Joh, wat weet jij er nou van. Jij weet niet eens het verschil tussen een haas en een konijn. Dit laatste was een oude koe uit de sloot, toen hij mij het verschil wist te vertellen met het voorbeeld: Een konijn rent recht weg en een haas sprint met snelle bochten van links naar rechts of andersom.

Hoe dan ook. Ik opende de gordijnen van de slaapkamer en zag daar midden op de weg (we wonen in een dorp, waar om 7u30 nog niet veel auto’s rijden), ons mannetjes-konijn Stuiter (= een ram). Ontsnapt uit zijn hok! 

Omdat er ook iets bewoog op de parkeerplaats, keek ik ook die kant op. En wat zag ik? Ons vrouwtjes-konijn Snuf! Ook ontsnapt en ze werd ter plekke ‘genomen’ door een haas! Mijn gebonk op de ramen had weinig effect, gezien het dubbel glas en dus rende de hele familie, de straat op om de konijnen te redden. De één van een auto-ongeluk, de ander van een ongewenste zwangerschap. Een kwartier later zaten ze weer in hun vertrouwde hok.

Daarna baarde mij het tafereel met Snuf mij toch wel een beetje zorgen, want ik heb dan wel een gecastreerde ram, maar geen gesteriliseerd vrouwtje. Maar ik kreeg van meerdere kanten te horen: Een haas die een konijn zwanger maakt, is uitgesloten.  

Mijn zoektocht naar de vraag of het nu wel of niet mogelijk was, bracht mij ook op de site www.goeievraag.nl Daar had iemand min of meer dezelfde vraag gesteld. Ik kwam erachter dat de kruising tussen een haas en een konijn, een leporide heet, maar let wel het ging hier om een Belgische haas en die Belgische haas is een konijn.

De letterlijke (geweldige!) tekst van ene Mariejose, die de vraag op de site beantwoordde:

“Nee, nee, dit is geen Belgenmop, dit is serieus. Laat ik maar meteen met die Belgische haas beginnen. Er is een konijn, dat Belgische haas wordt genoemd en de officiële naam van dat konijn is leporide. In zoverre lijkt er niets aan de hand en klinkt het aannemelijk, dat een leporide bestaat. Het is maar wat voor naam je een dier geeft. In Limburg komt immers de korenwolf voor en dat is een inheemse hamster en zeker geen wolf. Toch beweerden er afgelopen nacht op de radio mensen, dat ze wel degelijk leporides hebben gehad en dat het kruisingen waren tussen een haas en een konijn. De vraag, die toen werd opgeroepen was, waarom we de leporides dan zo weinig zagen. Het antwoord was ogenschijnlijk logisch. Leporides konden zichzelf niet voortplanten. Ze waren onvruchtbaar, omdat ze van twee verschillende soorten stamden. Denk hierbij aan het muildier en de muilezel, een kruising tussen een paard en een ezel en je bent geneigd het te geloven. Muildieren en muilezels zijn ook onvruchtbaar. Nog niet zo lang geleden zou er een jong van een schaap en een lam geboren zijn. Uiteindelijk bleek ook dat niet waar te zijn.
Alles staat en valt met de chromosomen. Een haas heeft 48 chromosomen en een konijn heeft er 44. Hieruit kunnen dus nooit jongen voortkomen. Daar komt nog bij, dat een haas in het open veld leeft en hazen geboren worden in een leger met een vacht en de ogen open. Konijnen leven onder de grond en worden naakt en met de oogjes dicht geboren. Ook het leefgebied van hazen en konijnen is totaal anders. Dit alles maakt, volgens mij, dat een haas en een konijn samen geen jongen voort kunnen brengen en een leporide dus niet kan bestaan, behalve in België.

Maar mama, hoe zijn de baby’s dan in Snuf gekomen?, zei mijn dochter gisteren. In het konijnenhok beweegt een wollig nestje zachtjes op en neer. Ik heb voorgedaan hoe een grote haas met een mand op zijn rug, onze tuin in kwam huppen. In de mand zaten allemaal gekleurde paaseieren. Hij hopte ’s nachts naar ons hok en wist dat Snuf daar, net als zij voor Sinterklaas haar schoen, een nestje had klaargezet. Hij pakte uit zijn mandje zes mooi gekleurde eitjes en tikte ze voorzichtig open in het nest. En voilà: Zes prachtige paashaasjes zijn geboren! Oké, oké, wellicht weinig opvoedkundig deze uitleg, maar wel goed voor haar vermogen tot fantaseren, zeer belangrijk voor het ontwikkelen van een creatieve geest, want let wel: Ze is vier jaar, geen veertien.

Dames en heren, de lente is begonnen! En ik heb in mijn tuin zes leporides. In Nederland welteverstaan.

Alvast Vrolijk Pasen.

Femke