“Ik woonde in Chicago, in de oude stad, daar waar het allemaal gebeurde. Mijn huwelijk was gestrand in de ‘Summer of Love’ in 1967 en ik was een man van de stad. Dat wil zeggen, áls ik in de stad was. Ik werkte in die tijd namelijk voor een wetenschappelijke uitgever en meestal was ik ergens in het land en dat 45 weken per jaar. Tot zover het slechte nieuws.” Vandaag deel drie in de reeks Gouden Zondagen – Geluk van Daniel Gould.

Wat is geluk?

Omstreeks 1970. Ik woonde in Chicago, in de oude stad, daar waar het allemaal gebeurde. Mijn huwelijk was gestrand in de ‘Summer of Love’ in 1967 en ik was een man van de stad. Dat wil zeggen áls ik in de stad was.

Ik werkte in die tijd namelijk voor een wetenschappelijke uitgever en meestal was ik ergens in het land en dat ongeveer 45 weken per jaar. Tot zover het slechte nieuws.

Win-win

Het goede nieuws dan. Ik had van het bedrijf een leasewagen gekregen en een aantal betaalkaarten. Ik heb nooit een rekening gezien. Ik kon mijn uitgavenaccount aanspreken – met de zegen van het bedrijf – door de lunches in rekening te brengen die ik nooit genoot. In plaats daarvan reed ik door naar de volgende afspraak. Het was win-win voor het bedrijf en voor mijzelf. Ik was efficiënt. Ik werd gewaardeerd.

Op die manier drukten de alimentatie, de betalingen voor de ondersteuning van de kinderen en de kosten van de privéschool niet te veel op mijn leefstijl.

Maar het leven op de snelweg heeft niet alleen leuke kanten. Holiday Inn Blues, het lied van Neil Diamond komt bij me op, want ik zou niet meer weten in hoeveel restaurants ik heb gegeten en in hoeveel Holiday Inns ik heb geslapen.

Broodjes baksteen 

Terwijl de internationale Holiday Inn Hotels zich bevinden in de viersterrenklasse, zijn het in de States over het algemeen varianten van ‘broodje baksteen motels,’ die verspreid over Amerika liggen als de takken van een grote eik. Als ik in New York, San Francisco of New Orleans was, vermeed ik ze. Maar in Kearny – Nebraska, Rapid City – South Dakota of Jackson – Mississippi was het de beste plek waar je kon zijn.

Waar het allemaal op neerkwam, is dat het leven op de snelweg langdradig en saai wordt. Het menu in het restaurant van Holiday Inn in Stillwater – Oklahoma verschilde niet van dat in Akron, Ohio. Vaak verlangde ik alleen maar naar een grote salade.

Indian summer

In deze periode was ik af en toe een week thuis, in Chicago. Op een morgen ging ik de trap af van mijn vierkamer huis. Het was eind oktober en een ‘Indian summer,’ warme en zonnige dagen, maar ‘s nachts vroor het licht.

Ik maakte de deur open. Het gebouw lag op het oosten. De zon scheen als een schijnwerper in mijn gezicht. Ik voelde direct de overweldigende warmte. Ik hoorde de melodieuze ritseling van de blaadjes aan de bomen langs het trottoir. En ik rook de geur van de herfst. Een gevoel van euforie overviel me. Het overspoelde me zozeer, dat zelfs nu, 35 jaar later, ik me nog steeds het moment levendig kan herinneren.

De rest van de dag moet ongemerkt voorbij zijn gegaan, want niets verstoorde die eenvoudige ochtendervaring. Vreemd, niet? Er gebeurde niets. De gebeurtenis had ook geen enkel vervolg; het was enkel een tijdsfragment. Maar op dat moment voelde ik me subliem gelukkig en ik kan het moment nog steeds naar voren halen.

De les? Aan veel geluk wordt voorbijgezien, omdat het niets kost.

Daniel R. Gould

De Amerikaan Daniel Gould groeide op in Chicago en studeerde politieke wetenschappen, geografie en communicatie aan de Saint Louis universiteit. Inmiddels woont hij al 33 jaar in Amsterdam, waar hij werkt als uitgever en redacteur bij uitgeverij TODAY en als freelance journalist kunst en architectuur.

Foto home pagina©ziezozon.com

Vertaling: Walter van Teeffelen.