‘De vraag is: waarom slagen we er zo zelden in om onze slechte gewoontes de baas te worden? Omdat het zelfdiscipline vereist en zelfdiscipline is niet makkelijk. Maar vooral omdat we in onze zoektocht naar geluk de weg kwijt zijn.’ Deel 10 in onze reeks Gouden Zondagen – Geluk van de Amerikaanse journalist Daniel Gould gaat over: geluk is een reis. Maar hoe begin je daar aan?

Elk jaar opnieuw maken velen van ons een frisse start met allerlei goede voornemens. Wij proberen te stoppen met roken, te veel alcohol of ongezond voedsel.

Anderen besluiten om zich dit jaar te focussen op het vinden van een nieuwe liefde en er zijn er natuurlijk die zich stellig hebben voorgenomen om dit jaar veel tijd in de sportzaal door te brengen en – wie weet – ineens twee vliegen in één klap te slaan: het wegwerken van overtollig gewicht én het tegenkomen van een nieuwe liefde.

De vraag is: waarom slagen we er zo zelden in om onze slechte gewoontes de baas te worden en onze dromen waar te maken? Omdat het zelfdiscipline vereist en zelfdiscipline is niet makkelijk. Maar vooral omdat we in onze zoektocht naar geluk de weg kwijt zijn.

Onze redenen

Er zijn natuurlijk allerlei goede redenen om te stoppen met roken: aanhoudende hoestbuien, te dure sigaretten, het rookverbod tot: “Iedereen zegt dat je er lelijker van wordt.”

Alleen verzinnen we achteraf evenveel – of misschien nog wel meer – redenen om uit te leggen waarom we er níet in zijn geslaagd het vol te houden. Je hoort ze dezer dagen veel, de excuses: “Ik heb het echt geprobeerd, maar het is niet gelukt, maar ja: door dat niet roken, werd ik zwaarder en dat is erger dan roken.” Of: “Die frietjes zijn zo lekker, daar kan ik echt niet aan weerstaan en daarbij: al mijn vrienden willen steeds naar de MacDonalds.”

De waarheid is dat natuurlijk dat niemand anders je helpt om slechte gewoontes af te leren. Het afleren van een slechte en ongezonde levensstijl, het moeilijkste deel, moet je zelf doen.  

Echte motivatie

Dus wat is onze motivatie om onze levensstijl te willen veranderen? Het streven naar een betere gezondheid, mooier figuur of beter liefdesleven? Ik denk het niet. De allerbelangrijkste, diepere, vaak onbewuste reden is omdat we ‘gelukkig willen zijn.’ Dat willen we namelijk allemaal. En wij denken gelukkiger te worden als we stoppen met al die slechte gewoontes.

Waarom lukt het de meerderheid dan niet om hun goede voornemens vol te houden als ze ons zoveel gelukkiger zullen maken? Waarom roken we na drie dagen, een week, of misschien een paar weken weer een sigaretje per dag, drinken we weer een paar glaasjes bier of wijn en zetten we, wel alleen op zaterdagavond, weer chips en dipausjes op tafel?

We weten heel goed dat het ene sigaretje ‘s morgens leidt tot dat tweede sigaretje voor het slapen gaan – ‘Nou goed, twee per dag is niet erg’ – en het ene biertje na het werk uitmondt tot dat andere biertje na het eten en dat we ons binnen geen tijd afvragen: ‘Mocht ik nu de chips en dipsausjes op tafel zetten op zaterdag, maandag, woensdag en vrijdag of was het zondag, dinsdag en donderdag?’

Grondig

Goede voornemens – en vooral het volhouden – vereist dat je je levensstijl grondig en op verschillende niveaus verandert. En het moeilijkste deel is dan het al dan niet tijdelijk vermijden van je vriendenkring, omdat iedereen rookt of drinkt.

Het nemen van één besluit is niet genoeg; er zijn meerdere besluiten vereist. Maar als je het grondig aanpakt, is de beloning ook groot. Pas dan verander je je leven en op een heleboel onverwachte manieren. Pas dan leer jezelf echt kennen en pas dan sta je je eigen geluk niet meer in de weg en zeg je rond deze tijd van het jaar niet: “Nee, ik zie die leuke jongen van de sportschool niet meer. Hij zette mij veel te veel onder druk om te stoppen met roken.”

Simpelweg gelukkig zijn

Wie het grondig aanpakt, zet namelijk een reeks veranderingen in gang die een nieuwe versie van zichzelf oplevert. Want op het moment dat je je zwakheden echt onder ogen ziet, ben je ook beter in staat je sterke punten te zien.

Alleen zo bereik je een mentaal en emotioneel niveau, waardoor je in staat bent helemaal eerlijk te zijn ten opzichte van jezelf en simpelweg gelukkig kunt zijn. Want dan zie je pas in dat je echte tekortkomingen niet het roken, drinken of teveel en te vet eten zijn, maar de diepere, achterliggende redenen wáárom je rookt, drinkt en te vet eet.

En dat is natuurlijk het grote probleem bij onze zoektocht naar het ‘ware geluk.’ Wij zien onszelf niet graag onder ogen, want dat is een lang en bij momenten moeilijk en pijnlijk proces.

Wij willen liever gisteren dan vandaag een staat van ‘gelukkig zijn’ bereiken. Dat kan ook bijna niet anders als je kijkt naar de vele reclameboodschappen, waardoor we zijn gaan geloven dat we geluk kunnen kopen, ja, zelfs zijn gaan geloven dat diezelfde slechte gewoontes ons gelukkig zullen maken.

Geluk is een reis

Een bekend Chinese spreekwoord zegt: ‘Een reis van duizend mijlen begint met een enkele stap.’ Je goede voornemen is daarom je eerste stap in een reis van duizend kilometer naar een nieuwe ‘jij.’ Een reis die – als het goed is – voortduurt tot het einde van je leven.

Een ander Chinees spreekwoord luidt: ‘De reis zelf is de beloning.’ Dus bedenk: ieder stap is een beloning door de vele ontdekkingen die je doet: over jezelf, het leven én die nieuwe geliefde die je dan wellicht ook tot het einde zal vergezellen.

Dat is allemaal pas geestverruimend.

Ervaar het geluk en niet alleen een euforie – die niet alleen kortstondig is, maar ook niet erg diepgaand – zoals je zelf inmiddels ook weet, want anders zou je je in de eerste plaats niet hebben voorgenomen om te breken met je slechte gewoontes.

De les van vandaag: ‘Geluk moet niet van buiten maar van binnen gezocht worden,’ zoals de filosoof Boethius al schreef in 1391.

Daniel R. Gould

De Amerikaan Daniel Gould groeide op in Chicago en studeerde politieke wetenschappen, geografie en communicatie aan de Saint Louis universiteit. Inmiddels woont hij al 33 jaar in Amsterdam, waar hij werkt als uitgever en redacteur bij uitgeverij TODAY en als freelance journalist kunst en architectuur.

Vertaling: Walter van Teeffelen.

Foto voorpagina: Sharon-Anouk Brouns, foto Daniel Gould: Piet van der Meer.