Ik heb een filosoof gebaard. Mijn dochter van zes heeft er een handje van om relaxed starend voor zich uit te kijken en als je dan vraagt of er iets is, krijg je een ‘diepe’ opmerking naar je hoofd geslingerd. ‘Mama, als je geen botten hebt, moet je als een pudding door het leven.’ Het is niet eens een vraag, maar direct een stelling. Of de keer dat ze zei: ‘Mama, voor een mier is dit ook diep.’

Ik heb een filosoof gebaard. Mijn dochter van zes heeft er een handje van om relaxed starend voor zich uit te kijken en als je dan vraagt of er iets is, krijg je een ‘diepe’ opmerking naar je hoofd geslingerd. ‘Mama, als je geen botten hebt, moet je als een pudding door het leven.’ Het is niet eens een vraag, maar direct een stelling. Of de keer dat ze zei: ‘Mama, voor een mier is dit ook diep.’ Daarbij een lengte aangevend tussen duim en wijsvinger van ongeveer 10 centimeter. Van mij heeft ze het niet. Tenminste, niet op deze manier.

Melk is ook wit

Nu drink ik tegenwoordig ‘Yogi thee’, niet zozeer voor de wijsheden, die aan het thee-labeltje hangen (Find your own depth), maar omdat het echt goede thee is. Nee, het merk sponsort mijn columns niet. Nog niet! Mijn dochter is dol op de vertalingen die ik geef van deze thee-labeltjes. You must step out of your house for learning. Heftig knikkend kan ze daarop instemmen, hoewel ze deze spreuk waarschijnlijk gewoon heel letterlijk neemt.

Bij sommige spreuken trekt ze een heel moeilijk gezicht, maar ik ook: Quest, realization is exquisite. Een huisvriend helpt dan een handje, door er een zelf verzonnen spreuk doorheen te gooien: ‘Melk is ook wit.’ Daar kunnen we dan samen weer heftig knikkend en serieus op reageren. Mijn kleine filosoof kan zich ook erg verdiepen in het figuurlijke.

Het leek haar bijvoorbeeld niet zo’n goed idee, om voor haar ‘door het vuur te gaan’. A) Het kon nogal pijnlijk zijn en B) dat soort dingen voor iemand anders doen, is dus daarom echt niet slim. Op een ‘roze wolk zitten’ leek haar daarentegen wel weer erg lollig. Als ik haar dan uitleg, dat de betekenis staat voor ‘verliefd zijn,’ is dat natuurlijk weer stom. Net als haar vriendje, ‘haar vriendje’ noemen, maar die heeft ze toch ook echt al. Een jongetje dat overigens net als zij, behoorlijk filosofisch uit de hoek kan komen: ‘God is mijn beste vriend, hoewel ik niet weet of hij bestaat.’

Ohm, ohm

Soms hoor ik ook ‘Ohm, Ohm’ uit de badkamer komen en zit ze in kleermakerszit met haar ogen dicht in bad. Het is een belangrijke mantra in sommige geloven, maar hier in huis niet echt standaard. Waarschijnlijk ook ergens opgepikt, wellicht bij mijn zus of bij haar yoga-oma. Toen ik haar deze week op zwemles, op dezelfde manier op de bodem van het bad zag zitten, dacht ik: Moet ik gaan ingrijpen? Maar nee, het volgende moment is een ruzie met haar zus van drie of alweer de topic. Weinig vredelievendst te herkennen in zo’n situatie.

En dan is het weer de tijd van Sinterklaas. Het staren is nu vooral richting schoorsteen. ‘Mama, die Sinterklaas is eigenlijke best een toffe man.’ Maar dan opeens ook: ‘Mama, iedereen kan verliefd worden.” Nog voor ik wil zeggen dat er ook mensen zijn die niet verliefd worden – maar hoe ingewikkeld moet je het verder maken voor een 6-jarige – zegt ze: “Behalve de kerstman dan, die kan niet verliefd worden, want die bestaat niet.” 

Femke