Isabella Van Remoortele verdiept zich als professioneel coach in de ziel van anderen. Tussendoor analyseert ze zichzelf en haar omgeving met een flinke dosis zelfspot en humor. Ze heeft een haat-liefdeverhouding met eten. Maar daar wordt aan gewerkt. Zo deed ze afgelopen week een belangrijke ontdekking: dat ieder mens een weerstandsspier heeft en die heeft zo zijn nut bij afvallen.

Toegegeven, ik ken niet veel van het menselijk lichaam. Ik weet ongeveer waar mijn hart, lever, nieren, milt, maag en buik, borstkas te vinden zijn in mijn lichaam, maar daar houdt het ongeveer op. Natuurlijk weet ik ook wel dat ik spieren heb. Sommige overontwikkeld, anderen schromelijk onderontwikkeld, zoals mijn buikspieren.

Daar heb ik een goede reden voor. Momenteel worden er alleen maar organen gedoneerd maar stel je voor dat er in toekomst ook vraag is naar spieren. Ja, je lacht er misschien mee maar zo’n stom idee is dat niet. Kijk maar naar al die van jongs af aan afgetrainde wasbordbuiken.
Tegen de tijd dat die mensen 60 jaar zijn, hebben hun buikspieren het al lang begeven. Denk maar aan een elastiek dat voortdurend gespannen staat. Op een keer knapt het, weg elastiek. Dus wat denk je dat al die buikspieren te verduren hebben?

Nee, ik koester mijn buikspieren liever, leg ze in de watten met veel en zacht vet, zodat als ze ooit nodig blijken te zijn bij een transplantatie van een afgetraind lichaam of een doorgewinterde lijnster met een obsessie voor buikspieren, ze nog in vrij goede staat afgeleverd kunnen worden. Ik mag dan misschien niets hebben betekend in het leven, mijn buikspieren des te meer.

De weerstand- en de toegeefspier
Maar ik wil hier geen pleidooi houden over het al dan niet koesteren van je buikspieren. De ware reden dat ik in de pen ben gekropen, is omdat ik jullie wil meedelen dat wij, behalve een hele hoop andere spieren, nog twee spieren hebben waarover volgens mij alleen de mensheid beschikt.

Ik heb het over de weerstand- en de toegeefspier. Ja, ik wist het ook niet tot dat ik het deze week in een vooraanstaand dieetboek las. Wij beschikken blijkbaar over een toegeef- én weerstandspier. Waar die spieren zich in het lichaam bevinden, staat er helaas niet bij. Het positieve is dat we die twee spieren kunnen trainen en dat… is toch ook mooi meegenomen voor de sportievelingen onder ons, niet?

Eerst en vooral moet je een keuze maken welke spieren je wilt trainen. Dat is op zich niet nieuw, want als je je buikspieren wilt trainen moet je andere oefeningen doen dan dat je bijvoorbeeld je armspieren wil trainen.

Het goede nieuws is dat je voor het trainen van de toegeef- en weerstandspier geen sportmateriaal moet aanschaffen. Je hoeft dus geen abonnement bij de sportschool te nemen en ook sportattributen aanschaffen bij Tell Sell of een ander postorderbedrijf is niet nodig.

Zeg eens vaker ‘nee’
Je moet doodsimpel je manier van denken en doen aanpassen en wel op deze manier: als je wilt afvallen is het belangrijk dat je je weerstandspier traint. Die spier zorgt er namelijk voor dat je ‘nee’ zegt als een moeder/vriendin/vriend je goedbedoeld een stuk taart aanbiedt of een koekje of zelfs een hele maaltijd.

Als je iedere keer weerstand biedt aan iets wat je niet zou moeten eten, train je namelijk je neiging om ook in de toekomst weerstand te bieden. Maar… iedere keer dat je toegeeft – omdat je de ander toch niet kunt teleurstellen voor al de moeite die ze gedaan heeft om voor jou een lekkere, calorierijke hap klaar te maken – train je de neiging om steeds toe te geven. Als je dus wilt afvallen en niet meer wilt aankomen, is het noodzakelijk dat je iedere kans aangrijpt om je weerstandspier te trainen en je toegeefspier af te zwakken.

Als ik het zo bekijk, moet ik eerlijk bekennen dat ik een over-ontwikkelde toegeefspier heb. Want ik sla zelden aangeboden etenswaar af, evenmin zeg ik ‘nee’ tegen afspraakjes of smeekbeden van een vriendin die graag met me wil praten terwijl ik bijvoorbeeld doodmoe ben en liever naar mijn bed ga.

Nee, ik willig de wensen van die mensen in. Zomaar, zonder ook maar even na te denken of het mij wil schikt, of ik er wel zin in heb. Want anders kwets je de ander toch?

Nu ik dit besef wordt het misschien eens tijd om ook mijn weerstandspier te trainen. Wat heb ik aan die twee spieren als de ene dominanter is dan de andere? Als de ene spier zich meer laat gelden als de andere? Wat is het nut dan om die twee spieren te bezitten?

Want later als ik dood ben, hoop ik ook met deze even ontwikkelde spieren ook andere mensen gelukkig maken. De toegeefspier (eventueel) voor een anorexia nervosa-patiënt(e) en de weerstandspier voor een obesitas-patiënt(e).

Isabella